Šampanjac, Francuzi i Amerikanci
 
Francuzi su se izdigli iznad ostatka svijeta u proizvodnji i posebno potrošnji tog eliksira - Šampanjca
 
Amerikanci piju svake godine sve više Šampanjca. Potrošnja je porasla od 12 milijuna na 19 milijuna boca u zadnjih 10 godina što je 58% više prema Office of Champagne USA. No, u usporedbi s Francuzima ili čak Britancima, Amerikanci su pravi amateri. Tih 19 milijuna boca možda se čini mnogo, ali ako pogledamo da Francuzi sa otprilike petinom populacije Amerikanaca popiju 174 milijuna boca onda je sve jasnije.

Brojke per capita govore još više. Prosječni Francuz popije gotovo tri boce mjehurića na godinu, Britanac malo više od pola, a Amerikanac samo 0,06 boca.

Razlika ovdje je više kulturološke prirode. Amerikance asocira Šampanjac na velike događaje, slavlja ili sezonska događanja kao npr. Nova Godina. U Francuskoj je Šampanjac dio svakodnevnog života. Ako dođu prijatelji prije odlaska u kazalište tada se otvori boca mjehurića. Također i nedjeljni obiteljski ručak, što također može biti razlog za slavlje, može se početi pijenjem Šampanjca kao aperitivom isto kao što se može piti i na neformalnoj večeri s prijateljima.

No, Francuzi piju mnogo manje jakih alkoholnih pića nego Amerikanci.

Amerikanci se isto tako šale na račun Francuza da dok oni piju skupi Taittinger iz Francuske, mnogo Šampanjca koji se pije u Francuskoj se iz trgovačkih lanaca prehrambene robe od kojih se mnogi ni ne proizvode u Francuskoj, ali za što ni ne postoje čvrsti dokazi. Isto tako i drugi uvoznik francuskih vina u Ameriku veli da se mnogo više najkvalitetnijeg Šampanjca popije u Americi nego u Francuskoj i to čak dvostruko više iako su apsolutne brojke mnogo niže.
 

 
 Izvor: Forbes.com  12/26/2004
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Vinska lista Davora Butkovića


Cijena 135,99 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul