Hrvatska potpisala "Protokol 7"
 
BRUXELLES, 21. prosinca 2004. - Hrvatska je u utorak u Bruxellesu potpisala Protokol o proširenju na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, poznat pod nazivom "Protokol 7"
 
U ime hrvatske Vlade Protokol je potpisao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, u ime Europske komisije povjerenik za proširenje Oli Rehn, a u ime predsjedništva Europske unije (EU) nizozemski ministar poljoprivrede Cees Weerman.

Protokol o proširenju prvi je ugovor između Hrvatske i EU koji je potpisan nakon što je Hrvatska dobila datum početka pregovora o članstvu u Uniji.

Tom je prilikom ministar Čobanković istaknuo kako potpisivanje Protokola predstavlja važan korak u procesu institucionalnog približavanja Hrvatske EU, započetog sklapanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Protokolom 7 je SSP prilagođen činjenici da se EU 1. svibnja ove godine proširila za 10 novih članica, sa 15 na 25.

Protokol se privremeno primjenjuje od proširenja EU, odnosno od 1. svibnja ove godine, a stupit će na snagu 1. veljače 2005. godine zajedno sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Čobanković je istaknuo kako je ovaj protokol potvrdio povoljne uvjete za hrvatski izvoz na tržište proširene EU, čime je Hrvatska od 1. svibnja ove godine neizravno postala dijelom zajedničkog europskog tržišta.

Protokolom je zadržana asimetrija trgovinskih koncesija u korist Hrvatske, što će olakšati potpunu integraciju hrvatskog poljoprivrednog sektora u EU tijekom prijelaznog razdoblja do stupanja u punopravno članstvo, rekao je hrvatski ministar.

Naglasio je i kako je Hrvatska već uznapredovala u pripremama za članstvo u EU o čemu svjedoči i nedavno utvrđeni datum početka pristupnih pregovora. Dodao je kako će hrvatska Vlada nastaviti s ispunjavanjem svih kriterija za članstvo u EU te da se nada i vjeruje da Hrvatska u svom procesu integracija i dalje može računati na potporu institucija i zemalja članica Unije.

Potpisnici protokola s EU strane ukazali su na Hrvatsku kao zemlju promjer na Balkanu te izrazili nadu da će Hrvatska, nakon što je dobila datum za pregovore, uz punu suradnju s Haškim sudom što prije postati punopravni član europske obitelji.

Protokol je, kako ističu u Ministarstvu poljoprivrede, potvrdio iznimno povoljne uvjete za hrvatski izvoz te se od 1. svibnja ove godine na tržište 25 zemalja članica EU mogu bez carina i količinskih ograničenja izvoziti svi poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, s iznimkom "baby-beef" proizvoda, vina te nekih vrsta riba i prerađevina za koje su utvrđene carinske kvote.

Također su u određenoj mjeri povećane trgovinske koncesije za uvoz proizvoda podrijetlom iz proširene EU za 60 skupina proizvoda, uključujući žive životinje, neke vrste mesnih i mliječnih proizvoda, odabrane vrste voća i povrća, konditorske proizvode, bezalkoholna pića, vino. Na taj je način 25 zemalja članica EU ovim protokolom dobilo 100 milijuna dolara vrijedne dodatne koncesije za izvoz u Hrvatsku, odnosno za taj se iznos povećava mogućnost uvoza proizvoda iz zemalja EU.

Za 21 skupinu proizvoda nisu se povećavale koncesije za uvoz iz EU, uključujući smrznuto goveđe meso, fermentirane mliječne proizvode, maslinovo i suncokretovo ulje, šećer, svježa i rashlađena riba.
 

 
 Izvor: HINA  12/21/2004
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Velika knjiga o vinu


Cijena 186,90 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul