Čobanković naredio hitnu provjeru svih pjenušaca
 
Zbog sve jačih sumnji da se u našim trgovinama pod etiketom pjenušavih vina prodaje sve i svašta
 
Ministar poljoprivrede Petar Čobanković naložio je uzimanje uzoraka svih pjenušaca koji se prodaju na našem tržištu te njihovu analizu kako bi se utvrdilo je li stvarno riječ o pjenušavim vinima ili patvorinama. Razlog odluci šarene su cijene pjenušaca u našim trgovinama, od kojih su neke nerealno niske ako se stvarno iza etiketa na bocama nalaze pjenušava vina. Ovo je prvi slučaj da se država odlučila na sustavnu analizu pjenušaca.

Cijene šarene
Pred nama su božićni i novogodišnji blagdani pa je potražnja povećana. A cijene su stvarno šarene, pa se otvara pitanje kako je moguće prodavati pjenušce po iznimno niskim cijenama. Cilj je analize utvrditi nude li se na našem tržištu stvarno pjenušci ili ima i onih u čijoj se proizvodnji koristilo kemijom ističe ministar Čobanković.

Na policama trgovina mogu se naći pjenušci po osam kuna. Stručnjaci tvrde da samo boca, čep i etiketa proizvođača stoje minimalno pet kuna pa se pitaju kako je moguće da se od preostale tri kune može platiti vino te da još ostane novca za zaradu proizvođaču i trgovcu. Dovoljan je i letimičan pogled na reklamne letke ili prospekte trgovaca koji nude niz pjenušaca po cijeni tek nešto višoj od deset kuna. Istodobno se u tim propagandnim materijalima litra stolnog vina nudi po 15-ak kuna, a pjenušac bi u svakom slučaju od toga vina trebao biti daleko skuplji.

Ako analize pokažu da se pod etiketom pjenušca prodaje nešto drugo, ti će proizvodi odmah biti povučeni odlučan je ministar.

Sustavni nadzor
Ministarstvo poljoprivrede želi uvesti sustavni nadzor i kontrolu nad kakvoćom svih vina u Hrvatskoj budući da taj dio kontrole već godinama šepa. I prije nekoliko mjeseci u javnost je došao slučaj patvorenja kutjevačke graševine na kojoj su četvorica osumnjičenih zaradili 900.000 kuna. Upućeni u tajne vinskog biznisa u Hrvatskoj tvrde da je takvog patvorenja kod nas puno više, ali kakvoću vina očito nitko ne drži pod stalnom kontrolom.

Renato Ivanuš

Hrvatska je kanta za otpatke
Hrvatska je, posebno u prosincu, kanta za otpatke u koju se bacaju svi nekvalitetni pjenušci. Ističe to Vladimir Borošić, direktor vinoteke Bornstein, i dodaje da podržava odluku ministra Čobankovića. Borošić je ogorčen što na tržištu ima i pjenušaca po 10 kuna, pa se stoga zalaže za pravilnike o vinima, koji bi onemogućili uvoz smeća u Hrvatsku.
 

 
 Izvor: Večernji list  12/14/2004
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Od grožđa do vina


Cijena 80,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul