Južnoafričku Republiku potresa vinski skandal
 
Južnoafrički drugi po veličini i najpoznatiji proizvođač vina otpustili su dvojicu vinara nakon što se otkrilo da su dodavali aditive u vino
 
Gideon Theron i Ian Nieuwoudt proizvođači vina Laborie Sauvignon Blanc 2004 i KWV Reserve Sauvignon otpušteni su kad je otkriveno da su dodavali dodatne okuse u vino.

Više od 60 000 litara vina vrijednog oko 128 000 EUR-a biti će uništeno. Prema zakonu Južnoafričke Republike, osoba koja dodate ilegalne sastojke u vino može biti osuđeno na četverogodišnju zatvorsku kaznu. U prvo vino su stavljali zeleni papar, a u drugo piracin. Obje su prirodni sastojci, ali nedozvoljeni.

Theron je rekao da je koristio nedozvoljeno sredstvo kao eksperiment, ali isto tako se slaže i s tim da je kriv. Voditelji kompanija u kojima su vinari radili ograđuju se od postupaka vinara i kažu da nisu s tim bili upoznati.

Rezultat jednogodišnje istrage je došao nakon što je ispitano oko 25% proizvođača Sauvignon Blanc-a. Ovo je prvi puta da je dokazano da su dodavani ilegalni sastojci u vino u Južnoafričkoj Republici.

Gideon Theron je bio popularan i karizmatičan vinar i radio je za kompaniju 10 godina. Osvojio je više nagrada uključivši i South African Young Wine Show gdje je dobio nagradu za Sauvignon Blanc koju će sad morati vratiti.

Ian Nieuwoudt je osvojio dvostruku zlatnu medalju prošle godine za svoj Reserve Sauvignon i broncu ove godine.
 

 
 Izvor: Decanter.com  12/13/2004
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Od grožđa do vina


Cijena 80,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul