Znanstvenici: Kinezi prvi u povijesti pravili vino
 
Pripadnici neolitičkih plemena iz Kine možda su prvi u povijesti našeg planeta proizvodili vino, tvrde znanstvenici Sveučilišta u Pennsylvaniji
 
Pripadnici neolitičkih plemena iz Kine možda su prvi u povijesti našeg planeta proizvodili vino, tvrde znanstvenici Sveučilišta u Pennsylvaniji koji su na neolitičkom nalazištu na sjeveru Kine pronašli ostatke lončarije koja upućuje na proizvodnju i čuvanje vina još 7000. godine prije Krista.

Prethodni najstariji dokazi o postojanju fermentiranih pića datiraju iz 5400. godine prije Krista i pronađeni su na neolitičkom nalazištu Hajji Firuz Tepe u Iranu.

Rezultati istraživanja dr. Patricka McGoverna i suradnika sa Sveučilišta u Pennsylvaniji objavljeni su u najnovijem broju znanstvenog časopisa PNAS. Oni pokazuju da laboratorijski testovi provedeni na ostacima vrčeva pronađenih u selu Jiahu u kineskoj pokrajini Henan upozoravaju na postojanje pomiješanih fermentiranih pića od riže, meda ili grožđa.

To je dokaz da su stanovnici spomenutog područja uspjeli proizvesti pića nastala fermentacijom prije onih na Bliskom istoku ili možda istodobno. Ne isključujemo ni postojanje indirektnih veza između Bliskog istoka i središnje Azije u vrijeme starih civilizacija, rekao je McGovern.

Arheološko nalazište Jiahu poznato je nakon otkrića zanimljivih nastambi, peći za sušenje opeke, kamenoreza, oruđa od kamena i flauta izrađenih od kosti za koje se vjeruje da su najraniji primjerci nekoga glazbenog instrumenta.(H/nt)
 

 
 Izvor: HRT  12/7/2004
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Zinfandel: A Croatian-American Wine Story


Cijena 149,01 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul