Somelier koji ne pije vino: kako prepoznati vino preko mirisa
 
Više od 800 aroma mogu se otkriti u vinu. Donosimo praktični vodič u ocjenjivanju pomoću mirisa
 
Postoje poznavatelji vina koji mogu preko mirisa prepoznati vina i koji u mirisu vide veće zadovoljstvo nego u kušanju vina. Ilyas Isa, somelier iz Malediva oslanja se u ocjenjivanju na svoj nos.

Činjenice su takve da ono što mi smatramo da nam dobro prija uvijek predstavlja ustvari zajedničko djelovanje osjetila okusa i mirisa. Dakle onaj tko govori u aromi nekog jela ili pića misli istovremeno i na okus i na miris.

Više od 4000 različitih mirisa
Dok se osjetilo okusa oslanja na samo četiri osnovna okusa i to na slatko, kiselo, slano i gorko, naš nos može registrirati najrazličitije mirise. Procjenjuje se da postoji 2000-4000 različitih kemijski čistih mirisa. Dodajmo k tome da su stanice mirisa za faktor 1000 osjetljivije od stanica okusa.

800 različitih aroma u vinu
Postoji više od 800 različitih aroma u vinu, a njihova ukupna koncentracija iznosi samo oko 1g/l. Oslobađanje aroma je vrlo ovisno o temperaturi. Kod bijelog vina one se oslobađaju već na 8 do 10 stupnjeva Celzijevih, dok se kod crnih vina one oslobađaju na 16 do 18 stupnjeva Celzijevih.

Vodič za ocjenjivanje prema mirisu
Kod ocjenjivanja osjetilom mirisa čaša se polako približi nosu kako bi se osjetile arome koje se već oslobađaju. Tada se čaša zanjiše tako da vino gotovo prijeđe rub čaše. Tada je maksimalna površina čaše prekrivena vinom tako da je omogućeno lakše isparavanje mirisnih sastojaka. Što je bolje vino, to se može više različitih aroma osjetiti.

Prvi dojam odlučuje
Prvi dojam kojeg vino ostavlja je oslučujući: vino mora imati miris po vinu koje je čisto i nefalsificirano. Kada se kod prvog mirisanja osjeti miris po octu ili mutan miris po čepu, može se ocjenjivanje prekinuti. Da bi se osjetile pojedine arome potrebno je mnogo iskustva i vježbe. Mlada vina imaju malo siromačniji bukett nego starija i zrelija vina. Također i kod skupljih vina ne treba odmah očekivati mnogo različitih mirisnih aroma.
 

 
12/4/2004
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Velika knjiga o vinu


Cijena 186,90 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul