Lozu okopava prototip prvog hrvatskog kultivatora
 
Predstavljen stroj koji zamjenjuje 160 kopača
 
Kopanje vinograda u usporedbi s ostalim poljoprivrednim poslovima uvijek je bilo najteže. Unatrag nekoliko godina na svjetskom tržištu postoje različite vrste okopača koji zamjenjuju taj težak fizički posao. Međutim, oni znače i mnogo više jer danas se bez najsuvremenije mehanizacije i opreme ne može biti konkurentan ni u vinogradarstvu. Ivan Enjingi, jedan od naših najpoznatijih vinogradara, nije samo u vinu pratio svjetske trendove nego je uvijek bio i prvi u nabavljanju najsuvremenije opreme.

Uvijek sam nastojao pratiti svjetska dostignuća u mehanizaciji i opremi za vinogradarstvo. Nabavljao sam ih iz Njemačke, Italije i Francuske. Međutim, većinu tih strojeva morao sam preinačivati, a i zadnji koji sam uvezao iz Francuske i koji obrađuje odjednom tri reda sav se izmotao te smo ga u svojoj radionici morali popravljati i preinačivati, a uz pomoć Adama Gregurića i njegove tvrtke i nadograđivati ističe Ivan Enjingi. Na njegovu je imanju prošloga tjedna u suradnji s požeškim Odsjekom Hrvatskog zavoda za poljoprivredno-savjetodavnu službu prvi put javno predstavljen prototip prvoga hrvatskoga kultivatora okopača tvrtke AG Cret iz Creta nedaleko od Bizovca.

Trebalo je više od dvije godine da vlasnik Adam Gregurić sa svojom ekipom, a uz pomoć vinogradarskog iskustva Ivana Enjingija dovrši prvi hrvatski okopač koji je prilagođen našim uvjetima, a za koji je upravo Enjingi uvjeren da će biti mnogo bolji od uvoznih. Kultivator okopač, istaknuo je njegov konstruktor Adam Gregurić, istodobno obavlja međurednu obradu te obradu unutar reda, odnosno okopavanje. Kultivator pokriva širinu redova 1,5-3 m. U AG Cretu napominju da svaki, pa i ovaj stroj, koji će se početi proizvoditi tek poslije ove prezentacije, mogu prilagoditi potrebama i željama kupca i tu je njihova prednost pred velikim tvrtkama. Interes za njihov najnoviji stroj već je iskazan na prezentaciji, a i prije nje.

Stjepan Kudeljnjak, zamjenik direktora, ističe da njihov okopač može u sat vremena u vinogradu raspona redova od 2 m obraditi 0,5-0,8 ha, ovisno o gustoći sadnje i konfiguraciji tla. Za ručno okopati hektar vinograda na dan, dodaje Enjingi, treba čak 15 20 kopača. Stroj može u danu okopati do 8 ha, za što bi bilo potrebno 120-160 kopača! Cijena je prikazana stroja s tri radna tijela 40.000 kn bez PDV-a, a slični su strojevi na europskom tržištu 15-20 posto skuplji.

Okopač isplativ Kutjevački kombinat, ističe Petar Živković, zamjenik upravitelja Kutjevačkog podruma ima suvremenu opremu za obradu tla, kultiviranje i okopavanje, nabavljenu uglavnom u Njemačkoj. Naš prvi okopač vinograda P. Živković ocjenjuje moderan i dobar stroj koji će jako dobro poslužiti u vinogradu, čak i u onim mladima ako su na ravnu tlu, a gdje su trsovi mnogo osjetljiviji. U strojnu okopavanju uvijek se mora paziti da oko trsa ostane oko 5 centimetara zemlje koja se ne može okopati na ovaj način te ako se pojavi trava oko nekog trsa, to se onda mora rješavati ili ručnim kopanjem li tretiranjem. Svakako, dodaje Živković, nabava ovog stroja vinogradarima će se svakako isplatiti.

I za ekoproizvodnju Opredijelimo se za ekološki pristup u vinogradarstvu, kakav meni odgovara, onda je ovakav stroj nužan. Trava se može rješavati i kemijski, pa ovakav stroj nije potreban. Uvijek sam za to da se korovi što je moguće više uništavaju mehanizacijom, a ne kemijom, ističe Ivan Enjingi, koji već za početak rezidbe najavljuje novi stroj u svom vinogradu stroj za automatsku rezidbu vinove loze koji će uvesti iz Francuske. Iduće će jeseni Enjingijeve vinograde brati stroj koji će, pošto je bio na pokusnoj berbi ove godine, do iduće biti preinačen i prilagođen.

Autor Ljiljana MARIĆ
 

 
 Izvor: Večernji list  11/17/2004
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Dvojezični multimedijalni CD 'Vinsko bogatstvo Hrvatske - domovine Zinfandela'


Cijena 65,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul