"Zinfandel" govori engleski
 
Hrvatsko-američka priča dr. sc. Jasenke Piljac
"Zinfandel" govori engleski
 
Još joj nije ni trideseta, već fascinira: dr. sc. Jasenka Piljac iz Zavoda za molekularnu biologiju Instituta "Ruđer Bošković", podržana Želimirom Bašićem i Vladimirom Jelaskom te izvrsnim fotografijama Borisa Kragića, objavila je knjigu "Zinfandel, A Croatian-American Wine Story". Rođena Zagrepčanka i kalifornijska diplomantica vratila se u domovinu te kao postdiplomantica surađivala na međunarodnom projektu Amerikanke dr. Carole Meredith i domaćih znanstvenika sa zagrebačkoga Agronomskog fakulteta, ponajprije prof. dr. Edija Majetića i prof. dr. Ivana Pejića, da bi se genetskim metodama ustanovio broj autohtonih sorta vinove loze u Hrvatskoj te dokazalo hrvatsko podrijetlo najpoznatije američke crne vinske sorte, zinfandela. I doktorirala je na istraživanju srodnosti zinfandela s hrvatskim sortama vinove loze pod također američko-hrvatskim mentorstvom prof. dr. Carole Meredith i akademkinje Sibile Jelaske.

Knjiga "Zinfandel, A Croatian-American Wine Story" prikazuje genetička istraživanja kojima je 2001. "razriješen znanstveni misterij podrijetla najvažnije i ekonomski najisplativije kalifornijske crne vinske sorte" pronalaskom nekoliko trsova izvornoga hrvatskog zinfandela, crljenka kaštelanskog, u vinogradu Ivice Radunića u Kaštel Novome. Knjiga je pisana kao svojevrsni "detektivski putopis kroz hrvatsku vinogradarsku povijest" do trenutka kada Dalmacija, provincija Austrougarske monarhije, imperijalnoj kolekciji vinove loze u Schönnbrunu donira i crljenak kaštelanski.

Iz Beča je otputovao u svijet i proputovao ga, a ranih je dvadesetih godina 19. stoljeća brodom kapetana Fredericka Macondrayja stigao i u Ameriku. U Kaliforniji je tako sada registrirano više od 300 proizvođača vina od sorte zinfandel te oko 6000 potrošača, a zinfandelu pripada 10 posto ukupnoga kalifornijskoga vinskog prometa odnosno multimilijunsko tržište SAD-a.

Ako je znanstveni dokaz o hrvatskome podrijetlu američkog zinfandela ponukao Kongres Sjedinjenih Država da 2002. protuustavnim proglasi pokušaj da se tu sortu proglasi američkim nacionalnim blagom, možda, ako već znanstvenici to nisu, ova znanstveno-popularno pisana knjiga pridonese da nešto učine i hrvatska mjerodavna tijela.

Tome u prilog - a i običnim hrvatskim čitateljima! - zacijelo ne bi bila naodmet ova knjiga u hrvatskome prijevodu, namijenjena zasad, na engleskome, kako kaže autorica "stranim čitateljima i turistima". A zamislimo da crljenku zaštitimo zemljopisno podrijetlo, proglasimo ga izvornim hrvatskim, autohtonim hrvatskim ili ga, na žalost Amerikanaca, čak proglasimo - hrvatskim nacionalnim blagom...

Autor Božica Brkan
 

 
 Izvor: Večernji list  11/14/2004
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Dvojezični multimedijalni CD 'Vinsko bogatstvo Hrvatske - domovine Zinfandela'


Cijena 65,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul