Graševina u Kutjevu 100 godina
 
Jedna od najljepših vinogradarsko-vinarskih priča - Graševina u Kutjevu 100 godina
 
Prije stotinjak godina u kutjevačkom vinogorju, jednom od svjetski najpogodnijih kontinentalnih vinogorja, započela je jedna od najljepših vinogradarsko-vinarskih priča, koja i danas traje, a ime joj je graševina. Za njeno rođenje, kako nam kazuje 81-godišnji Zlatko Rosenberg, najstariji kutjevački vinogradar, najveći je ?krivac? Milan Turković, a zatim i njegov sin Zdenko, čija je obitelj 1882. godine kupila kutjevačko imanje. Pošto je filoksera uništila ovdašnje vinograde, počeli su njihovu obnovu. Iz pisanih podataka iz 1906. godine vidi se da je tada na kutjevačkom imanju bilo 72,6 ha vinograda, od kojih je čak 45,2 ha bilo posađeno na američkim podlogama. Umjesto starog sortnog sastava uvedene su nove sorte, u prvom redu graševina bijela.

Usporedo s obnovom vinograda obavljana je i selekcija europskih sorta i američkih podloga, a najvažnije je mjesto pripalo graševini.

Začetnik te selekcije bio je Zdenko Turković, vrhunski vinogradarsko-vinski stručnjak i znanstvenik koji je stvorio temelje sadašnjoj uspjeloj vinogradarsko-vinskoj djelatnosti kutjevačkoga kombinata. U tome poslu nastavili su ga slijediti nakon II. svjetskog rata Ivan Jambrović, pa Vlado Krauthaker te danas Ivica Perak.

Iz kutjevačkih pokusnih vinograda i matičnjaka koje je ustrojio Turković graševina se nezaustavljivo širila istočno i zapadno od Kutjeva postajući dominantna sorta kontinentalnoga dijela Hrvatske. Razlog je tome, dodaje Rosenberg, što ona nema samo kvalitetu nego i izuzetnu ekonomičnost. Bez obzira na to što je graševina sorta broj jedan u kontinentalnom dijelu Hrvatske, u kutjevačkom su vinogorju uvjereni da je njezin idealan dom upravo na njihovu vinogorju. Zdravko Šag, predsjednik Udruge kutjevačkih vinogradara i vinara, dodaje da je graševina postala sinonim za Kutjevo, a Kutjevo za graševinu. Zbog toga ona treba ostati dominantna i temeljna sorta kutjevačkoga vinogorja na kojem je danas zastupljena oko 75 posto. Zahvaljujući brojnim kutjevačkim vinogradarsko-vinskim virtuozima kutjevačka graševina postaje sve traženiji brend izvan naših granica. Na prošlogodišnjem svjetskom sajmu vina u Düsseldorfu, ističe Šag, ona je bila ugodno otkriće za brojne svjetske vinoljupce. Ta činjenica na njezin 100. kutjevački rođendan ne smije biti zanemarena nego ona treba biti poticaj za upotpunjavanje graševinijade, priče o graševini čije se najsjajnije stranice tek očekuju.

Autor Ljiljana Marić
 

 
11/14/2004
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Vinska lista Davora Butkovića


Cijena 135,99 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul