Francuzi mogu vino piti i voziti
 
UZ MARTINJE Kultura svakidašnjice i pijenje vina Francuzi mogu vino piti i voziti Autor Mr. sc. Ivan MEDVID
 
Proslavljeni francuski enolozi i higijeničari Mirouze i Yoyeux ustanovili su normativ za kulturno pijenje vina što bi ga trebao poštovati svaki punoljetni stanovnik Francuske. Tako se kulturnom potrošaču preporučuje dnevna konzumacija vina raspoređena ravnomjerno po obrocima hrane: 5 - 10 MJ tj. 18 -20 % od ukupne energije koju dnevno čovjek unosi u organizam. To odgovara vrijednosti od 966 do 1932 kJ, odnosno od 0,45 do 0,9 l vina 8,5 9,5 % alkohola. Sadržava li vino više alkohola (primjerice 12 %), količina vina za konzumaciju smanjuje se na dnevnu potrošnju od 0,28 do 0,57 l. Odrasli zdrav muškarac može u danu piti od 0,6 do 0,7 l vina bez ikakvih štetnih posljedica za svoje zdravlje, a ženama se preporučuje dnevna potrošnja od 0,2 do najviše 0,3 l. Konzumacija tih količina vina preporučuje se samo odraslim osobama čiji su rast i razvoj već završeni.

Te se količine u Francuskoj smatraju prihvatljivima i korisnima jer do kraja čovjekova života neće prouzročiti štetne funkcionalne i patološke promjene, jasno ako su ravnomjerno raspoređene, tj. 1-2 dl uz jelo.

No svaka zloupotreba vodi u ovisnost o alkoholu pa, kako navodi poznati francuski psiholog Rugelia, o kulturnoj potrošnji vina tada ne možemo govoriti. Stoga je za kulturnu potrošnju vina nuža i promotivna edukacija potrošnje i poštovanje sljedećih pravila: pije se samo zdravo i kvalitetno vino raspoređeno po obrocima dnevne prehrane i u spomenutim količinama. Treba izbjegavati piti žestoka pića (osobito natašte). Vino, gemište i špricere ne treba piti natašte da bi se utažila žeđa. Ako vino ne godi, ne treba ga piti uz jelo. Nije dobro družiti se s osobama koje previše piju i sile nas na piće. Nikad ne pijmo alkoholna pića na prazan želudac, odnosno kao aperitiv. Aperitiv treba biti samo dobro vino ili pjenušac, i to samo prije dobrog obroka. No kad uz jelo pijemo vino, trebamo posve vladati sobom jer je to dio kulturne (umjerene) potrošnje vina. U protivnom nismo umjereni, pa ni kulturni pilci vina. Ni u kakvoj nevolji ne smije se posezati za vinom i drugim alkoholnim pićima.

Jer samo zdrav i zreo čovjek može biti i kulturan potrošač vina. Poštujući spomenute norme čovjek postaje kulturni potrošač vina i samo mu tada vino koristi zdravlju i nikad neće postati ovisnik o alkoholu. Narodna poslovica lakonski jasno kaže: "Popi, ali pamet ne opi." Uz Martinje stranice 35., 36. i 37.
 

 
 Izvor: Večernji list  11/14/2004
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Dvojezični multimedijalni CD 'Vinsko bogatstvo Hrvatske - domovine Zinfandela'


Cijena 65,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul