Preporuka Europske unije - 0,5 promila
 
Odredba od 0,0 promila je vrlo stroga, rekao je Dimitrios Theologitis iz Opće uprave za promet Europske komisije / Dodao je da EK nema krovni zakon o tome koliko bi svaka zemlja morala odrediti promile, ali je opća preporuka Unije 0,5 promila, a 0,2 promi
 
PORTOROŽ - »Odredba od 0,0 promila je vrlo stroga«, kazao je Vjesniku Dimitrios Theologitis, šef Odjela za cestovnu sigurnost u Općoj upravi za promet Europske komisije na VI. međunarodnoj konferenciji o globalnoj sigurnosti koja se od 20. do 23. rujna održava u Portorožu. Theologitis je dodao da Europska komisija nema krovni zakon o tome koliko bi svaka zemlja morala imati dopuštenih promila, no opća je preporuka Unije 0,5 promila, a 0,2 promila za mlade vozače, profesionalce i motocikliste.

No, Theologitis objašnjava da je kontrola i primjenjivanje zakona važnije od ograničenja. »Primjerice, Švedska ima dopušteno 0,2 promila alkohola u krvi, a Velika Britanija 0,8 promila«, kaže Theologitis i dodaje da je najviša preporučena granica, koja nije problematična, 0,5 promila. »No najviše prometnih nesreća uzrokuju vozači koji imaju 1,2 promila alkohola u krvi«, kazao je.

»Iako smo razmišljali o promjeni stope alkohola u krvi, nikad nismo ni pomišljali o tome da uvedemo 0,0 promila alkohola u krvi za vrijeme vožnje jer bi to bilo nerealno rješenje koje ne bi donijelo rezultate, a život je sastavljen od različitih stvari«, kazao je na Konferenciji slovenski ministar unutarnjih poslova Rado Bohinc.

Slovencima je, naime, dopuštena stopa alkohola 0,5 promila iako su novi zakon o sigurnosti na cestama donijeli u kolovozu ove godine, a njegova primjena započet će 1. siječnja 2005. godine.

Na pitanje zašto nisu mijenjali dopušten broj promila, Bohinc kaže da je trend prometnih nesreća u kojima stradavaju sudionici u prometu u opadanju.

»Proveli smo znanstvena istraživanja koja su pokazala da smanjenje s 0,5 na 0,2 promila alkohola u krvi ne bi pridonijelo poboljšanju sigurnosti«, kazao je slovenski ministar. Osim toga, nastavio je, znanstvena struka pokazala je da je vozač sposoban za normalnu vožnju ako ima 0,5 promila alkohola u krvi, pa nije bilo razloga mijenjati tu stavku zakona. Ono što bi na prvi pogled moglo izgledati kao otežavajuća okolnost jest i to što se Slovenija, kao potpisnica Bijele knjige, obvezala do 2010. godine smanjiti broj stradalih na cestama za 50 posto.

Uz to što im novi zakon predviđa zabranu konzumiranja alkohola na radnome mjestu, točenje alkoholnih pića do 10 sati ujutro, te zabranu prodaje alkoholnih pića na autocestama, Slovenci su pitanju sigurnosti na cestama pristupili na psihološki način.

Naime, prema riječima Ljube Zajca iz prometne policije pri slovenskom MUP-u, građani se više ne tretiraju kao potencijalni delinkventi, nego kao potencijalne žrtve. Taj su pristup počeli primjenjivati jer, prema njihovim statistikama, svakih 45 sekundi jedan slovenski državljanin dobije kaznu, odnosno prekrši zakon o prometu. »Godišnje slovenska policija ispiše od 600.000 do 650.000 kazni«, kazao je Zajc. Na pitanje kako komentira 0,0 promila alkohola u krvi tijekom vožnje, rekao je da su se oni zalagali za nešto manje radikalni potez od 0,2 promila, te dodao: »No upozoreni smo da je predizborno vrijeme i kako nije dobro da na tome inzistiramo, jer će političke strane iskoristiti to za vlastitu promidžbu«.

Nataša Zečević
 

 
 Izvor: Vjesnik  9/21/2004
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Od grožđa do vina


Cijena 80,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul