Zaštitite srce crnim vinom
 
Grožđe svrstavamo u bobičasto i jagodičasto voće baš kao i ribizl, jagode, borovnice i brusnice
 
Grožđe svrstavamo u bobičasto i jagodičasto voće baš kao i ribizl, jagode, borovnice i brusnice

Iznimno je rasprostranjeno, a najčešće se dijeli na crno i bijelo te vinsko i stolno.

Svaka od navedenih skupina obiluje brojnim sortama različite veličine zrna, grozda i sladora.

Po kalorijskoj vrijednosti crno i bijelo grožđe u prosjeku se znatno ne razlikuju. Unutar iste sorte imamo, naprimjer, odstupanja koja ovise o podneblju i količini sladora u zrnu. Tako kažemo da prosječno 100 g bijelog grožđa daje 60 kcal dok 100 g crnog grožđa ima oko 54 kcal te se ono u svakom slučaju ubraja u voće više kalorijske vrijednosti.

U sto grama bijelog grožđa imamo obilje kalija, kalcija, fosfora, cinka, željeza, vitamina i voćne kiseline. Crno je pak grožđe bogatije kalcijem, ali poput bijelog vina ima i male količine natrija te je bogato kalijem što je povoljno za osobe s povišenim krvnim tlakom.

Svima je dobro poznato da se od grožđa prave sokovi, marmelade, no svakako je najpoznatija njegova prerađevina vino.

Vino je, između ostalog, slavljeno i kao piće mudrosti. Još su stari Grci sva svoja velika djela stvarali u ozračju vina dok su mudro (čitaj: umjereno) pijenje vina proslavili liječnici koji su dokazali kako konzumiranje crnog vina pomaže u očuvanju krvožilnog sustava i smanjuje pojavu srčanih i moždanih udara.

Potvrda da povoljan učinak na zaštitu srca i krvnih sudova ima samo crno vino (bijelo ne daje takve rezultate) iskoristili su kao dokaz da alkohol nije tražena zaštitna tvar iz vina. Utvrđeno je i kako identičan učinak kao crno vino ima i bezalkoholni sok od crnog grožđa te je sustavnim istraživanjem ustanovljeno da su korisne tvari iz vina koje štite srce – flavonoidi - među kojima se posebno ističe qvercetin.

Flavonoide nalazimo u crnom grožđu, grožđanom soku i crnom vinu, a među ostalim sprečavaju oksidaciju LDL kolesterola, jaki su antioksidansi, smanjuju agregaciju trombocita i nastanak tromba te štite endotel krvnih žila.

Resveratrol iz pokožice crnog grožđa, koji uz ostalo djeluje i antikancerogeno, izoliran je 1992. godine, a upravo se on smatra zaslužnim za smanjenje štetnog kolesterola. U bijelom grožđu ga ima čak 600 puta manje nego u crnom grožđu.

Studije su pokazale da je resveratrol, kako bi se postigao željeni učinak, svakodnevno potrebno unositi u organizam, a hoćete li piti vino, jesti grožđe ili ćete odabrati preparate koji jamče dovoljne količine resveratrola bez alkohola, odlučite sami.

Olja Martinić dijetetičar i nutricionist
 
 
 Izvor: HTnet  9/13/2004
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Crna i ružičasta vina


Cijena 80,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul