Pankretić: Ne odričem se čašice vina i plaćat ću kazne
 
Na pitanje kako zastupnik može najavljivati da će namjerno kršiti zakon, Pankretić je kazao da je to loš zakon i da ga treba rušiti. Jadranka Kosor predložena za počasnu predsjednicu udruge koja bi prevozila vozače.
 
ZAGREB – Više od stotinu vinara, vinogradara, hotelijera, ugostitelja i ljubitelja vina jučer je u samo dva sata na zagrebačkom Jarunu potpisalo peticiju upućenu predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu, u kojem traže da se izmijeni zakonska odredba po kojoj se za volan smije samo sa 0,0 promila alkohola u krvi. Skup je u restoranu »Leut« oganizirala Udruga vinara, vinogradara i poduzetnika »Vinum Croaticum«, a kako je rekao njezin predsjednik Anton Katunar, potpisivanje peticije će se nastaviti jer se na taj način diže glas za zaštitu civilizacijske stečevine – prava na čašu vina. Predsjednik Udruženja restoratera Siniša Križanec predlaže Vladi da dopuštenu razinu alkohola podigne na 0,8 promila jer Hrvatska ionako želi biti dio europske obitelji, u kojoj vrijede takva pravila. Od premijera Ive Sanadera traži da na sadašnji zakon stavi moratorij do 15. rujna i upozorava na ekonomski aspekt odredbe koja ugrožava 3.600 restorana i 150 tisuća zaposlenih u njima.

No, pojedini ljubitelji vina borit će se za pravo da popiju čašicu vina i jačim sredstvima od potpisivanja peticije upućene Vladimiru Šeksu. Tako će njegov kolega, saborski zastupnik HSS-a i nekadašnji ministar poljoprivrede Božidar Pankretić, čini se, izabrati pravi građanski neposluh za rušenje zakona kojeg smatra lošim. Pankretić je tako obećao da se neće odreći čašice dobrog vina poslije ručka. Na pitanje hoće li nakon te popijene čaše sjesti za volan Pankretić je, nakon dobacivanja da će mu Šeks dodijeliti službenog vozača, odgovorio potvrdno.

Izrazio je i nadu da će alkotest, kada ga policija zaustavi, ipak biti na njegovoj strani i pokazati sve same nule. U slučaju da ipak ne bude tako, Pankretić je spreman plaćati kazne i puniti državni proračun. Odgovarajući na pitanje kako zastupnik može najavljivati da će namjerno kršiti zakon, Pankretić je kazao da je to loš zakon i da ga treba rušiti.

Ni većina ostalih sudionika skupa neće se odreći čaše vina poslije ručka, ali kažu da se zakon, kakav god bio, mora poštovati, pa već razmišljaju kako u takvim situacijama angažirati vozače. Tako je »pala« i zanimljiva ideja o osnivanju humanitarne udruge koja će prevoziti ljubitelje vina nakon što malo popiju. Začetnik ideje bio je uvjeren da će ta udruga imati najviše članova i simpatizera, pa smatra da bi, iako se radi o nevladinoj udruzi, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, zbog svog humanitarnog rada, trebala biti njezina počasna predsjednica. Neki su taj problem riješili drukčije pa će, kako je otkrio, gradonačelnik Jastrebarskog Boris Klamenić, na vinskim svečanostima u rujnu posjetitelje vinske ceste kućama razvoziti kombiji vatrogasne zajednice. A u tom gradu prvi je put pokrenuta i inicijativa za osnivanje taksi službe.

Riječ »vino« 235 puta spomenuta u Bibliji Dajući argumente za izmjenu propisa i ukidanju odredbe o 0,0 promila, predsjednik udruge »Vinum Croaticum« Anton Katunar iznio je neke dokaze o tome koliko je europska civilizacija, čiji su baštinici, protkana vinom i to ne samo u političkom i ekonomskom nego i u kulturnom smislu. Tako se riječ vino u Ilijadi spominje 46 puta, u Odiseji 120 puta, a u Bibliji čak 235 puta. Katunar se nije želio ni upuštati u procjene o tome koliko je pjesama spjevano o vinu i koliko je umjetničkih djela njime inspirirano.

Jagoda MARIĆ
 
 
 Izvor: Novi list  8/20/2004
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Crna i ružičasta vina


Cijena 80,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul