Uvoz vina četiri puta veći od izvoza
 
Do 2008. godine planira se sadnja 13.500 hektara novih vinograda, što bi barem donekle moglo promijeniti sadašnju otužnu izvozno-uvoznu vinsku sliku Hrvatske.
 
Od ukupno 135.750 hektolitara vina, koliko se, prema podacima Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, uvezlo u prošloj godini, 60,16 posto odnosilo se na kvalitetna vina, 19,82 posto na specijalna vina i vina za doradu i preradu, te 13,83 posto stolnog vina, a ostatak su vrhunska i pjenušava vina. S druge strane, lani smo izvezli samo 34 tisuće hektolitara vina. To bi, dakako, trebalo promijeniti organiziranom sadnjom novih vinograda i boljom organizacijom vinarstva.

No danas je gotovo nemoguće saznati koliku površinu kod nas uopće prekrivaju vinogradi. Vinogradski katastar još uvijek nije dovršen, pa iznosi i procjene variraju od 14 do 56 tisuća hektara. Kada smo za točan broj upitali Vinka Milata, savjetnika ministra poljoprivrede, kazao je da i on raspolaže s nekoliko različitih informacija.

Naime, prema podacima DZS-a, dobivenim Popisom poljoprivrede iz 2003. godine, vinogradi zauzimaju površinu od 32.932 hektara, dok podaci iz 2004., dobiveni postupkom procjene, kažu kako Hrvatska ima 56 tisuća hektara vinograda. Prema Upisniku poljoprivrednih proizvođača, pak, vinogradi se protežu na 40 tisuća hektara, dok Upisnik proizvođača grožđa, vina i voćnih vina govori o površini od 14.284 hektara.

Najtočniji podatak, kako nam je kazao Milat, trebao bi biti onaj koji govori o 40 tisuća hektara zemlje prekrivene vinogradima, jer ta brojka približno odgovara brojki koja se dobiva obradom ortofoto snimaka. To je metoda kojom se Vinogradarski katastar i izrađuje, kazao nam je Milat. Dodaje da njime neće biti popisani samo postojeći vinogradi nego i površine koje su nekada bile vinogradi, te one koje bi to mogle postati. Procjenjuje se da takvih površina u Hrvatskoj ima oko 100 tisuća hektara.

- Postojeći Operativni program predviđa da do kraja 2007. zasadimo još oko 13.500 hektara vinograda - kazao je Milat i dodao kako je za razliku od 2005., kada je tijekom cijele godine, zasađeno 2,5 tisuće hektara vinograda, u prva četiri mjeseca ove godine zasađeno šest milijuna cjepova, što otprilike odgovara površini od tri tisuće hektara.

Vinogradi postali šume
Trenutačno je najveći problem, prema riječima Vinka Milata, Zakon o šumama, odnosno onaj dio toga zakona koji nekadašnja područja vinograda, sada registrira kao šume. Zakon je, kazao je Milat, sada u procesu izmjene, pa bi se tokom ove godine, stupanjem izmijenjenog zakona na snagu, moglo podijeliti još 1500 hektara zemlje namijenjene vinogradarstvu.

Državne potpore
Poticaji u vinogradarstvu dodjeljuju se na nekoliko razina. Tako, na primjer, za podizanje vinograda poticaj iznosi 35 tisuća kuna, a ako se procijeni da vinogradar radi u težim uvjetima, tada poticaj iznosi 45 tisuća kuna. Po loznom cijepu dodjeljuje se poticaj u iznosu dvije kune, dok se matičnjaci podloga i plemki sufinanciraju s 50 tisuća kuna. Po hektaru postojećeg vinograda godišnje se dodjeljuje 2,5 tisuće kuna potpore.

Mirjana Ćuk
 

 
 Izvor: Slobodna Dalmacija  6/22/2006
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Dvojezični multimedijalni CD 'Vinsko bogatstvo Hrvatske - domovine Zinfandela'


Cijena 65,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul