Švedski model prodaje alkoholnih pića na sudu
 
Švedski model prodaje alkoholnih pića naći će se za par mjeseci pred Europskim sudom pravde.
 
Švedsku se optužuje da švedski monopol "krši principe slobodnog protoka robe" i slučaj će se naći pred sudom vjerojatno u ljeto ili jesen ove godine.

Švedska vlada još uvijek podržava monopol u prodaji alkoholnih pića. Monopol se naziva Systembolaget i predstavlja lanac od više od 400 trgovina alkoholnim pićima, restorana i dostavljača što ograničava kupnju vina preko samostalnih prodavača kao što su npr. Internet trgovine.

Mnogi prodavači vina imaju odličnu prodaju u cijeloj Evropi, osim u Skandinaviji. Švedska još uvijek ne poštuje neke zakone EU-a otkako je postala članicom Europske Unije 1995. godine. Mnogi prodavači su zato zadovoljni što će se Švedska naći pred sudom. Njihov argument je i taj da švedski monopol nudi trenutno oko 2000 vrsta vina iz cijelog svijeta, dok jedna Internet trgovina sama nudi više od 5000 različitih vina iz cijelog svijeta.

Systembolaget je napravio i video materijal koji prikazuje prednosti ograničavanja prodaje alkohola koji prikazuje podatke o smanjenoj količini smrtnih slučajeva od alkohola, bolesti i zloporabe. Film možete pogledati na slijedećoj adresi: www.dearmrb.se
 

 
 Izvor: Decanter.com  6/13/2006
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Vinska lista Davora Butkovića


Cijena 135,99 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul