Vinske regije se polako griju
 
U sljedećih 50 godina bi se svijet mogao promijeniti za ljubitelje vina.
 
Poznate vinske regije poput Napa Valleya u Kaliforniji ili francuske Burgundije bi mogle svoju dominaciju prepustiti nekim drugim regijama kako se s vremenom mijenjaju i temperature.

Budući da je grožđe vrlo osjetljivo na temperaturne promjene, čak i male promjene bi mogle biti razlika između Cabernet Sauvignona za 200$ i vina koje ulijevate pri kuhanju. Zagrijavanje već ima utjecaja na vina, ali biti će još gore.

Kratkoročno, više temperature će usrećiti vinare, barem u Evropi. U Francuskoj je u zadnjih 10 godina bila serija odličnih berbi, posebno u pokrajinama Champagne i Bordeaux. U Njemačkoj u pokrajinama Rhine i Mosel trenutno proizvode najbolja vina koja su do sada proizveli. Engleska je doživjela renesansu u uzgoju vinove loze koja je nestala 1300. godine sa završetkom toplog perioda. Danas su Engleska i Wales sa dugim, toplim ljetima dom za više od 400 vinarija.

No, dosta je slavlja. Grožđe generalno raste u prirodnom okolišu s optimalnim temperaturama. Ukoliko se one dignu, mnoge svjetske vinske regije npr. južna Francuska ili Napa Valley će preskočiti optimum klimatskih uvjeta za sorte koje tamo rastu.

Prema dokumentu koji ima naslov "The Proceedings of the National Academy of Sciences ", ukoliko se klimatske promjene nastave kao što se očekuje, do 2100. godine će se broj povoljnih klimatskih regija za uzgoj vinove loze smanjiti za oko 80%.

Prema nekim mišljenjima, Napa Valley je već pretopla za podizanje novih nasada kvalitetnih sorti.
 

 
 Izvor: USA Today  6/6/2006
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Od grožđa do vina


Cijena 80,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul