Pjenušci grada Zagreba
 
"Pjenušci grada Zagreba" zajednički je projekt Zagreba i Agronomskog fakulteta, a ukupna mu je vrijednost 360 tisuća kuna.
 
Zagrebački pjenušac novi je projekt Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Agronomskog fakulteta i Obiteljskog gospodarstva Židak iz Vugrovca.

Uz ugovor o proizvodnji "purgerskog" pjenušca, potpisani su još i ugovori kojima će Zagreb financirati proizvodnju kravljeg mlijeka obiteljskog gospodarstva, plan navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, rješavanje problema gradskih vrana i kontrolu zagađenosti parazitima.

Ugovore su potpisali pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Darko Vuletić s ravnateljem Hrvatskog stočarskog centra Franjom Poljakom, dekanicom zagrebačkog Veterinarskog fakulteta Ljiljanom Pinter i predstavnikom zagrebačkog Agronomskog fakulteta Titom Žimbrekom.

U svrhu proizvodnje pjenušca prije tjedan dana zasađeno je 4000 trsova chardonnaya, crnog pinota i žutog muškata koji će s postojećom autohtonom sortom kraljevina biti baza Zagrebačkog pjenušca.

Sva proizvodnja odvijat će se pod kontrolom Agronomskog fakulteta.

"Punit ćemo između tri i četiri tisuće boca godišnje. Prvi pjenušci na tržište će stići 2010. godine", najavio je I. Židak.

Kako je istaknuto, u pilot-projekt obnove vinograda mogu se uključiti i drugi ambiciozniji zagrebački vinogradari i vinari.
 

 
 Izvor: Gastro.hr  6/2/2006
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Zinfandel: A Croatian-American Wine Story


Cijena 149,01 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul