Novi vinski vitezovi
 
Ove je godine po peti puta obavljena svečanost promocije novih vinskih vitezova pripravnika.
 
Nastavljajući već uhodanu tradiciju širenja kulture Europskog vinarskog viteštva ove je godine po peti puta obavljena svečanost promocije novih vinskih vitezova pripravnika i promaknuća u više razine viteštva (savjetnik i sudac), u crkvi Sv. Petra u Zagrebu, u srijedu 10. svibnja 2006. godine.

Svečanosti su nazočili predstavnici Senata Europskog vinskog viteškog reda iz Željeznog - Austrija.

Primanju je predhodila sveta Misa, koju je predvodio Biskup monsinjor Josip Mrzljak, zatim je uslijedilo primanje vinskih vitezova uz položenu svečanu obavezu Europskom vinskom viteškom redu i to prvi puta na hrvatskom jeziku.

U viteški red primljeno je 23 pripravnika, te promaknuto u viši vinski viteški red 15 savjetnika i 9 sudaca. Po završetku svečanosti u crkvi Sv. Petra, svečana večera održana je u restoranu Balon na Prisavju.

EUROPSKI VINSKI VITEŠKI RED utemeljen je 1984. g. a počiva na tradiciji Viteškog reda Sv. Jurja iz 1468. g. Ima oko 2000 članova u 20 zemalja Europe. »članovi reda su renomirani enolozi, vinogradari, ali i brojni uglednici iz svih sfera življenja pa tako i znanstvenici, umjetnici, liječnici, diplomati i crkveni velikodostojnici.

Osnovno načelo vinskog viteštva glasi: “Tek kad svladaš zavist i počinješ se zalagati za druge, biti ćeš istinski viteški čovjek”.

Viteštvo je plemenita udruga, viteških nositelja vinskog reda, koji njeguju i šire vinsku kulturu, promiču vino, njeguju njegovu izvornost i kakvoću te podupiru socijalnu i karitativnu djelatnost.

Najveće tijelo viteštva je Senat, sjedište mu je u Željeznom (Eisenstadt) Austrija. Cjelovito načelo vinskog viteštva glasi: IN HONOREM DEI ET IN HONOREM VINI – u slavu Boga i u slavu vina.

Odlukom Senata Europskog vinskog viteškog reda Hrvati Josip Bratulić, Ivan Enjingi, Ante Ledić i Milorad Zoričić pozvani su u viteško članstvo te su 18. svibnja 2000. u Grazu promovirani u status viteza pripravnika, a 3. ožujka 2001. u viši rang – savjetnika vinskog viteštva u Željeznom u austrijskom Gradišću.

Novom odlukom Senata 2002. utemeljen je Konzulat Europskog vinskog viteškog reda u Hrvatskoj, na čelu sa gospodinom Antom Ledićem.

U nadolazećim godinama slijedili su pozivi mnogobrojnima u viteško članstvo, kao i u viši rang viteštva, tako je 3. studenoga 2002. u Zagrebu promovirano 15 novih članova, zatim opet 2003. u Puli, 2004. u Splitu i 2005. u Dubrovniku.

Primanje u red počinje s prvim stupnjem: hospes (pripravnik), zatim redom: savjetnik, sudac i vitez vina. Red vinskih vitezova nije europski samo zbog zemljopisnog položaja, već zbog toga jer je Europa prepoznata kao vinski kontinent (72% svjetske vinogradarske površine), i bitno obilježena vinskom kulturom.

Milorad Zoričić, dipl.ing.
 

 
 Izvor: Gospodarski list  6/1/2006
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Dvojezični multimedijalni CD 'Vinsko bogatstvo Hrvatske - domovine Zinfandela'


Cijena 65,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul