Ugostitelji, vinari i hotelijeri protiv dopuštene količine alkohola za vrijeme vožnje od 0,0 ‰
 
Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, Hrvatska udruga Vinum Croaticum i Hrvatska udruga hotelijera, zatražili su odgodu primjene novoga Zakona o sigurnosti prometa na cestama
 
Zagreb/Pula, 27. srpnja 2004. - Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, Hrvatska udruga Vinum Croaticum i Hrvatska udruga hotelijera, zatražili su danas odgodu primjene novoga Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji bi trebao stupiti na snagu 20. kolovoza, a koji propisuje dopuštenu količinu alkohola u krvi za vrijeme upravljanja motornim vozilima od 0,0 ‰.

Ugostitelji, vinari i hotelijeri smatraju da je Zakon o sigurnosti prometa na cestama brzopleto donesen, previše represivan i u nekim dijelovima neutemeljen, jer ne rješava osnovnu intenciju zakonodavca da suzbije glavne uzroke nesreća u prometu, rečeno je na konferenciji za medije, održanoj u restoranu «Marea» u Lovrečici.

-Ugostitelji nisu protiv zabrane vožnje u stanju pijanstva ili opijenosti. Ali ako je namjera Hrvatske kao turističke zemlje da ističe svoju turističku i gastronomsku ponudu, čiji je sastavni dio ponuda hrane, uz koju neminovno idu i hrvatska vina, pitamo se kako spriječiti goste da popiju uobičajenu i normalnu čašu vina nakon ručka – kazao je na današnjoj konferenciji Ante Mihić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Ovako restriktivan propis izravno utječe na kulturu življenja hrvatskih građana, ljubitelja vina, posebice stranih turista, koje želimo privući u Hrvatsku. Dok s jedne strane hrvatska država potiče gradnju vinograda i proizvodnju vina, s druge strane onemogućuje se njegova konzumacija, kazao je na današnjoj konferenciji Anton Katunar, predsjednik Udruge Vinum Croaticum.

Za usporedbu, razvijene i turistički orijentirane zemlje poput Austrije, Francuske, Italije, Njemačke, Španjolske, Portugala, Belgije, Danske, Finske, Irske, Slovenije toleriraju 0,5 ‰, a Engleska, Luksemburg i Švicarska toleriraju i do 0,8 ‰ alkohola u krvi, a to su ujedno zemlje s manjim brojem prometnih nesreća. S druge strane Češka, Estonija, Litva, Mađarska, Rumunjska, Slovačka, Ukrajina ne dopuštaju nikakvu konzumaciju alkohola, a nisu izrazito turističke zemlje i imaju velik broj prometnih nesreća.

Prema studiji WHO (Svjetske zdravstvene organizacije) uz prethodno dopuštenu granicu od 0,5 ‰ još uvijek nema posebnih rizika za sudjelovanje u prometu. Stoga Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a te udruge vinara i hotelijera traže izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama i vraćanje na prethodno dopuštenih 0,5 ‰.
 

 
 Izvor: Hrvatska obrtnička komora  9/19/2004
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Dvojezični multimedijalni CD 'Vinsko bogatstvo Hrvatske - domovine Zinfandela'


Cijena 65,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul