Tocai, Friulano ili Blanc Furlan
 
Nakon što su Talijani izgubili bitku s Mađarima oko imena Tokajac, alternativno ime "Friulano" je također na putu da nestane.
 
Priča o jednom od najpopularnijih talijanskih vina se nastavlja. Nakon što je izgubljena bitka protiv Mađara oko imena Tokajac, vjerojatno je da će i alternativni naziv za to vino, "Friulano", također nestati. Priča je to koja izgleda još uvijek nema kraj o jednom od najpopularnijih vina sjeverne Italije koje se dobiva s površine veće od 1500 hektara vinograda. Novo ime bi trebalo biti u upotrebi od siječnja 2007. godine prema odluci suda Europske Unije.

Novo ime Friulano je sada na testiranju te se razmatraju kakve će biti reakcije tržišta.

No ime Friulano se koristi i kod ostalih vina iz pojedinih regija poput Verduzzo Friulano pa bi upotreba imena Friulano za ono što je prije bilo Tokajac moglo stvoriti probleme i zbrku za ostala vina iz regije.

S druge strane, ukoliko bi se koristilo ime Friulano, tada bi se značajno smanjilo vrijeme potrebno da ga tržište prihvati budući da se i sad dovodi u vezu s Tokajcem pa tehnički to ne bi bilo novo ime nego samo promjena.

U međuvremenu dok se čeka da odluka postane službena, predstavnici vinara su odlučili krenuti u promotivnu kampanju imena "Friulano" u koju će uložiti oko 5 milijuna eura u slijedeće 3 godine.

No, možda je na vidiku još bolje rješenje za talijanski Tokajac odnosno Friulano. Riccardo Illy, predsjednik kompanije Illy coffee, predložio je novo ime za vino: "Blanc Furlan". Smatra se da Illy zna jako dobro što tržište ustvari želi. Taj naziv upućuje da je vino bijelo i da dolazi iz pokrajine Friuli. Količina od 3 milijuna boca koje se proizvede nije velika pa se bi ustvari izborom tog imena i sam proizvod uzdignuo na jednu višu razinu za razliku od imena Friulano koje to vino ne identificira jedinstveno.

Gianni Menotti, predsjednik posjeda Villa Rusiz se slaže: "Ovim smo se složili oko konačnog imena našeg vina Tocai Friulano, iako još uvijek postoji mala nada da originalno ime zadržimo. Smatram da je prijedlog imena g. Illyja vrlo interesantan jer naglašava dio povijesti naše zemlje i velika svjetska bijela vina. Neki ga mogu zvati samo Blanc što je lako za izgovoriti na bilo kojem jeziku. Mislim da je to sjajna ideja."
 

 
 Izvor: Winenews.it  5/29/2006
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Zinfandel: A Croatian-American Wine Story


Cijena 149,01 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2021 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul