Ocjenjivanje kušanja vina
 
Nakon kušanja i svih stečenih dojmova o vinu moramo donijeti ocjenu vina izraženu u bodovima-brojkama.
 
Nakon kušanja i svih stečenih dojmova o vinu, na temelju promatranja vina u čaši, i to u prvom redu boje zatim i bistroće, nadasve mirisa i okusa, moramo donijeti ocjenu vina izraženu u bodovima-brojkama.

Svako svojstvo vina dobiva određeni broj bodova od maksimalno mogućih, uz dodjelu bodova za opći dojam. Konačna ocjena za pojedino vino aritmetička je sredina, koja se dobije nakon odbacivanja najniže i najviše ocjene. Brojčane metode ocjenjivanja vina dijele se na apsolutne i usporedne.

Pravilnikom o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju mošta i vina (NN broj: 106/04), utvrđena je službena apsolutna metoda 100 bodova, na obrascu za organoleptičko ocjenjivanje mirnih i pjenušavih vina, s oznakom kategorija gdje su pokazno upisani bodovi koje kušač može dodijeliti pojedinom svojstvu, i to u maksimalnom iznosu za pojedino svojstvo (odlično, vrlo dobro, dobro, prolazno i loše).

Zadovoljstvo pijenja
Kad pijete vino sami ili u društvu, čašu vina nemojte popiti na iskap, već prije pogledajte boju i bistroću, znači zadovoljite oko, pogotovo ako je boja primjerena sorti, a bistroća kristalna. Zatim ga pomirišite i nakon toga okusite, te kao pravi kušač, raspršite vino jezikom prema nepcu, kako biste zatim retronazalno osjetili mirisnu komponentu vina. Kako su pri kušanju vina zadovoljeni svi osjetilni organi, kucnimo se čašom kako bismo zadovoljili i slušni organ - uho.

Ako vino točite iz butelje-boce, pogledajte naljepnicu, jer je to osobna iskaznica vina, na kojoj je oznaka sorte, kakvoće, vinogradarskog područja, jačine i još mnogi podaci na "kontraetiketi", kao što je preporuka pijenja određenog vina uz pojedino jelo i temperatura vina kod koje do izražaja maksimalno dolaze sve osobitosti vina.

Milorad Zoričić, dipl. ing.
 

 
 Izvor: Gospodarski list  5/16/2006
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Od grožđa do vina


Cijena 80,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul