Dizajnerska vina iz Amerike
 
Vina iz Amerike su voćna, lijepe boje, dobrog povratnog okusa i mogu se pripremiti baš po vašoj želji.
 
Amerika slovi za majstore globalnog okusa. Coca-cola, fast food, žvakaće gume, čokolade postigli su zahvaljujući standardnim aromama svjetski uspjeh. No sad Amerikanci žele uniformirati i vinsku industriju.

Zahvaljujući high-tech metodama, američki vinari mogu neovisno od berbe i uvjeta, svake godine imati isto vino i servirati ga potrošačima. To je već dugogodišnja praksa. U "dobroj staroj Evropi" su se takve metode ignorirale i u vinarstvu se njegovala tradicija, a metode preko bare su bile zabranjene u EU.

Malo prije nove godine je EU pod pritiskom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) takve proizvodne metode priznala. Novi zakon o vinu je ne samo prihvatio te metode, nego čak i procese koji se još uvijek razvijaju. Pesimisti se boje da bi uskoro i genetski modificiran kvasac iz SAD-a mogao završiti u ovdašnjim vinima. Ogorčenje evropskih vinara je veliko, budući da su takvim proizvodnim metodama američka vina jeftinija u odnosu na ona domaćih proizvođača.

Prosječan potrošač neće vidjeti razliku između tih vina i evropskih. Razliku mogu vidjeti samo zaista pravi stručnjaci. Dok se evropski vinari tokom cijelog procesa dozrijevanja najviše usredotočuju na kvalitetu, dotle se Amerikanci na to usredotočuju tek pri kraju. Evropski vinari se usredotočuju na kvalitetu iz vinograda, dok se Amerikanci usredotočuju na "pametne high-tech" metode koje primjenjuju kasnije u podrumu.

Amerikanci su razvili uređaj koji se originalno zove "Spinning Cone Column". To je neka vrsta uređaja koji radi na principu centrifuge. Stvar radi tako, da prema želji vinara, uređaj može centrifugirati vino i razdvojiti ga u njegove najvažnije sastojke poput vode, aroma i alkohola. Na taj način mogu napraviti vino kakvo žele. U stadiju kada je vino praktično gotovo odnosno spremno za pijenje, Amerikanci ga više puta propuštaju kroz taj stroj.

No to nije jedini trik koji imaju kako bi proizveli jeftinije vino na efikasniji način. Npr. barrique bačve. Već godinama postoji takozvani rat između starog i novog svijeta u pogledu barrique bačvi. Ulaganje u barrique bačve je jedan od najvećih troškova u procesu proizvodnje vina. Jedna barrique bačva košta više stotina eura, a njezina je upotreba ograničena na 3 puta. Nakon toga se može upotrijebiti samo kao tegla za cvijeće.

No i tu su se Amerikanci dosjetili. Smislili su mnogo jednostavniju i jeftiniju varijantu koja je u EU zabranjena. Umjesto da vino dozrijeva u ekskluzivnim barrique bačvama, oni upotrebljavaju tzv. drveni čips odnosno nešto poput hrastovih strugotina koje se stavljaju u vino.
 

 
 Izvor: News.at  5/12/2006
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Kako uskladiti hranu i vino


Cijena 75,64 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul