Rasvjeta je važna za vašu vinsku kolekciju
 
Ukoliko rasvjeta u vinskom podrumu nije pravilna, to bi vas moglo skupo stajati.
 
80-tih godina prošlog stoljeća, milijarder Malcolm Forbes je platio oko 155,000 $ na aukciji za bocu vina. Boca, za koju se vjeruje da dolazi iz osobne kolekcije Thomasa Jeffersona iz 1787. godine, bila je tada postavljena da se može vidjeti pod jako svjetlo i pod krivim kutem. Takvi uvjeti su doprinjeli da je čep pao u bocu, a vino je izgubilo svoju vrijednost i bilo je bačeno.

Rasvjeta je važan dio koji čini cjelokupan dekor podruma. Rasvjetu bi trebalo podesiti tako da se može regulirati njezin intenzitet. Vrlo su popularna razna rasvjetna tijela koja osvjetljavaju pojedine dijelove podruma. Ona mogu osvjetljavati slike, stolove ili boce. Preporučljivo je da sva rasvjeta bude na sistemu timera tako da ne može ostati upaljeno duži period vremena. Svjetlo proizvodi toplinu koja onda utječe na sistem za rashlađivanje.

Upravljanje uvjetima u vinskom podrumu je esencijalno ukoliko želite spremiti vaša vina na duže vrijeme. Optimalna temperatura je od 12-14oC i relativna vlaga od 55-75%.

Indirektno rasvjeta je najbolja. Zapamtite da podrumi i postoje zato da bi vina udaljili od svjetla i topline. Dobro vino ne bi nikad smjelo biti izloženo danjem svjetlu do trenutka kad se ne otvori, a dobar podrum bi trebao spriječiti da svjetlo pada na vaše boce.
 

 
 Izvor: Lightboard.com  5/9/2006
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Crna i ružičasta vina


Cijena 80,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul