Sir i vino
 
Prije neko vrijeme prenijeli smo članak o siru i vinu kao lošem paru. Evo sada i drukčijeg viđenja ovog "problema"
 
Sir i vino nalaze se na vrhu gurmanske piramide. Imaju mnogo toga zajedničkog. Poput vina, i sir je produkt fermentacije koja daje kao rezultat nešto potpuno drugačije i kompleksnije nego što je osnovni sastojak. Poput vina, sir stari dok ne dosegne vrh savršenstva, a zatim kvaliteta ide prema dolje. Poput vina, i sirevi dolaze u širokom spektru stilova, svaki sa svojom paletom karakteristika. Domaći sir proizveden na seoskom gospodarstvu može se usporediti sa vinom dobivenim od grožđa iz vlastitog vinograda. Neki proizvođači sireva kupuju najbolje mlijeko za proiyvodnju svojih proizvoda isto kao što i proizvođači vina orijentirani prema proizvodnji vrhunskih vina kupuju grožđe od ozbiljnih vinogradara.

Plavi sirevi i vino
Mnogi ljudi smatraju kako se okusi tih sireva ne uklapaju sa suhim vinima. Njihova kremost posebno teško ide s crnim vinima. Slatka vina su odgovor. Prisustvo okusa oraha i hrasta u vinima se posebno dobro kombiniraju sa plavim sirevima.

Ekstremni sirevi i vino
Koliko god bio užitak jesti takve sireve, u većini slučajeva samo vrlo slatka vina mogu se nositi s njima. Ekstremni sirevi koji sadrže jake okuse, papar, začine i dim problematični su za uparivanje s vinima, dok se sirevi koji sadrže gljive i tartufe lijepo kombiniraju sa bijelim vinima.

Kozji i ovčji sirevi i vino
Kozji sirevi se dobro kombiniraju sa mladim bijelim vinima poput sauvignona. Jači, zreliji kozji i ovčji sirevi imaju afinitet prema mladim crnim vinima npr. prema zinfandelu.

Tvrdi sirevi i vino
Sirevi iz ove grupe se mogu kombinirati sa širom lepezom vina nego iz bilo koje druge kategorije, bijelim i crnim. Njihova konzistencija ne ostavlja u ustima sloj masnoće, a njihovi dublji i zreliji okusi se ponekad dobro nose sa snažnim i kompleksnim crnim vinima. Tvrdi sirevi su često dobar izbor da se popije do kraja boca crnog vina ostala od glavnog jela.

Meki sirevi i vino
Tekstura ovih sireva koji prekrivaju usnu šupljinu mogu učiniti okus crnih vina tanjim nego što je inače, dok se okus Šampanjca odlično probija. Aromatična vina poput rizlinga su također dobra, osobito ako imaju malo slatkoće.
 

 
 Izvor: winespectator.com  4/11/2006
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Dvojezični multimedijalni CD 'Vinsko bogatstvo Hrvatske - domovine Zinfandela'


Cijena 65,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul