Svjetska konferencija o globalnom zagrijavanju i vinu
 
Internacionalni mediji su posvetili veliku pažnju ovom događaju, prvom te vrste. U Barceloni su se skupili neki od vodećih stručnjaka u području klimatskih promjena
 
Na konferenciji se mogao čuti podatak da se zemlja zagrijava toliko da se npr. u Burgundiji više neće moći uzgajati Pinot Noir. Vina i vinski karakter kakvog poznajemo danas je na putu prema radikalnim promjenama.

Prema nekim klimatološkim modelima u slijedećih 50 godina temperatura će se u Bordeaux-u povisiti za 1.2oC, u Napa Valley-u 1.3oC, Rioji, gdje je već i voda problem, 1.3oC, Portugalu, u kojem se već u proteklih 50 godina temperatura digla za 2.9oC, za još 2oC.

Bernard Seguin, globalni bioklimatolog iz Francuskog nacionalnog poljoprivrednog instituta (INRA) iz Avignona, zajedno sa skupinom znanstvenika definirao je ostale regije gdje su temperature pri vrhu optimalnog okvira za razne sorte koje su u svojim krajevima stoljećima tamo najbolje uspijevale.

Neke od tih lokacija su Penedes i La Mancha u Španjolskoj, Chianti u južnoj Italiji, južna Francuska, Hunter Valley u Australiji, dijelovi Čilea i Central Valley u Kaliforniji.

Suša je također veliki problem.

Promjene u temperaturi će imati različite efekte na vinovu lozu. Neke crvene sorte će možda izgubiti boju, neke sorte će izgubiti tipičan okus, neke bijele sorte će možda nestati – izjavio je renomirani australski vitikulturalist Richard Smart. Viša temperatura znači i da će insekti lakše preživiti zime.

Primjer vinove loze i njegove ekstremne osjetljivosti na klimatske promjene je najdirektniji pokazatelj globalnog zagrijavanja.

Konferencija je pozvala svjetske vlade da osluškuju signale zagrijavanja i da investiraju u razvoj i istraživanje sorti koje će moći uspijevati u područjima viših temperatura, a isto tako i u sisteme navodnjavanja.

Ianko je razlika u temperaturi samo u nekoliko stupnjeva, to je u ovom trenutku ono što razlikuje različite pokrajine.

Evo primjera što znači povećanje od 2oC. Santa Maria sa temperaturom od 17.3oC će postati Napa sa 19.3oC, St. Helena sa 21.7oC će postati Stockton sa 23.5oC, Healdsburg će postati Modesto, a Fresno – Bakersfield.
 

 
 Izvor: Decanter.com  3/29/2006
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Zinfandel: A Croatian-American Wine Story


Cijena 149,01 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2019 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul