Češnjak - teško s vinom
 
Češnjak ubija vino
 
Ta zla biljka vrlo se dobro nosi s nekim dodacima poput maslina, rajčice, luka. Budući da ne možemo živjeti bez njega (i vina), u našoj kući postoji neprekidna borba kako uskladiti to dvoje.

Taj začin se koristi u kombinaciji sa tjesteninom, umacima, salatama što znači da se koristi nekoliko puta svaki tjedan.

I svaki puta kod jela kad ulijemo vino u čašu pitamo se: Zašto češnjak i vino ne idu skupa?

To funkcionira ovako. Počinjemo jelo lijepim bijelim vinom. Dolazi lagana salata s naravno češnjakom. Zatim pečeno meso u umaku od luka, češnjaka, zelenog papra i gljiva. Popijemo vino i ...Bum! Evo ga. Taj povratni okus koji dolazi od češnjaka.

Pokušane su sve zamislive kombinacije. Shiraz i češnjak, zaboravite, Bordeaux i češnjak, isto tako, vino iz Toskane, nema šanse.

Jedini savršeni par češnjaku je chardonnay s okusom maslaca i hrastovih bačvi koji se pije uz jastoga ili rakovice. Hrast iz chardonaya probija se kroz češnjak i maslac do voćnog u vinu. Naravno ako ćete jesti jastoga bez češnjaka onda ga možete kombinirati sa chardonayem (bez hrasta) ili bijelim pinotom npr.

Opisat ćemo par jela koja idu uz odgovarajuća vina.

Uz azijsku kuhinju koja je vrlo začinjena problematična je za naći prikladan par. Možete pokušati sa mirisnim tramincem ili rizlingom. No važno je da vino ima čim manje alkohola. Čim manje tim bolje.

Uz tjesteninu... To je vrlo široko područje. Ukoliko je tjestenina spremljena sa kremastim bijelim umakom možete probati sa sauvignon blanc-om. Uz mesnati umak pokušajte sa cabernetima i npr. zinfandelom ili našim crljenkom. Najtežu kombinaciju za naći je tjestenina s umacima od rajčice. Pokušajte sa vinima s malo alkohola i visokom kiselosti poput Beaujolaisa ili nekim suhim roseom.

Uz vegetarijansku kuhinju... Uz umake bazirane na maslacu kombinirajte rizling ili lagani chardonnay.

Umaci bazirani na siru idu uz chardonnay, rizling ili mladi crni pinot. Uz jela na bazi rajčice kombinirajte jači chardonnay, zreli rizling. Bijela vina idu bolje uz začinjenija jela ili jela sa češnjakom.

Evo nekoliko brzih kombinacija: uz ribu chardonnay s aromom limuna, uz losos ide crni pinot, uz janjetinu syrah, crni pinot, cabernet sauvignon, uz pizzu ništa ako su na njoj ljuti feferoni, ali ako morate piti vino onda pokušajte sa paprenim shirazom iz Australije, puretina sa začinskim tramincem, rizlingom, crnim pinotom, a ostrige uz Chablis, šampanjac i suhi rizling.

Problematična jela koja idu bolje uz bilo što drugo osim vina: juha, kineska hrana, salate sa octom, začinjena jela, bilo što sa maslinama, čips.
 

 
 Izvor: Edmontonsun.com  3/10/2006
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Vinska lista Davora Butkovića


Cijena 135,99 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul