U pustom zaleđu Skradina Alen Bibić obnovio vinarstvo
 
Ch iz starog obiteljskog grba
 
Kad na buteljama ugledate natpis Vina Bibich, nemojte pomisliti da je to proizvod iz uvoza nekog našijenca ili danak sveprisutnom pomodarstvu. Mladi vinar i vinogradar iz Skradina Alen Bibić (34) na svoja je vina odlučio staviti izvorni, stari plemenitaški naziv Bibich svoje obitelji, u kojoj je vinarstvo imalo dugu tradiciju. Štovatelji zahtjevnije i profiliranije kapljice, s pečatom osobnosti, znaju za Bibićeva vina, počevši od debita s kojim je pokazao da ta sorta ne mora davati samo vulgarna, jeftina vina, pa do vrsnih crnjaka po južnofrancuskom ili australskom uzoru.

Bibić radi u Zadru, tu ima tvrtku, a podrum u Skradinu. Već sama egzotična ljepota tog mjesta dovoljan je razlog za posjet, no pravo je otkriće nesvagdašnje ljepote put do Plastova, gdje su mu vinarija i vinogradi. Izvrsno je uređena i opremljena, dominirala bi i na istarskoj ili kakvoj drugoj popularnoj vinskoj cesti. Bibić dokazuje da se isplati ulagati i u kraj izvan glavnih transverzala, gdje, osim prirodnih ljepota gotovo ničeg i nema.

Osim toga, pozornost zavređuje i svojim sortimentom. Ima 23.000 loza (7000/1 ha !) i još šest hektara u kooperaciji: debit (vinogradi su stari 50 godina, pa je i to jamstvo kakvoće), maraštinu, syrah, plavinu, babić, lasinu, grenache, cabernet sauvignon i franc, merlot. U Promini kod Oklaja ima također imanje, a i nekoliko redova rajnskoga rizlinga, chardonnaya i pinota sivog, no kako tamo nema drugih vinograda, sve pojedu ptice.

Tamo mu je "didovina", teren je devastiran, no možda bi ga ipak obradio otamo je debit najbolji, kaže. Obvezno rabi barrique, uvijek ima 80-100 tih bačvica, a vina bude od 40 do 50.000 butelja. I debit prolazi barrique, sastojak je kupaže Lučica, u kojem je i maraština i sl.; Bibich reserve je dojmljivi spoj plavine, babića i lasine, dakle sve autohtonih sorata; Sangreal je syrah, a od te sorte, koju naziva shiraz, jer je njegov stil vinski stil Novoga svijeta, kaže, radi i rose. U prodaji je sada grenache 01, a kreće i s berbom 03 02 nije ni radio jer je bila loša. Lani su prvi put brali cabernet sauvignon i franc i merlot, sa 3500 loza posađenih prije sedam godina preklani ih je suša upropastila.

Ovo su medalje koje je za svoja vina na Gastro Sajmu u Splitu primio Alen Bibich:
debit- srebrna medalja, champion sajma za ukupni dojam, izgled i dizajn
sangreal - zlatna medalja
rose - srebrna medalja
maraschino - zlatna medalja
orahovac - velika zlatna medalja za dizajn, te zlatna medalja za kvalitetu
menta - počasno priznanje
 

 
 Izvor: Večernji list i Vinskipodrum.com  3/10/2006
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Kako uskladiti hranu i vino


Cijena 75,64 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul