Sjeverna Hrvatska: dvorci, karakter i vino
 
Prenosimo članak objavljen na web site-u GoNomad.com
 
Moja večera u Ribarskom brevijaru bila je tajnovita za mene isto kao i Zagreb. Za Zagreb sam mislio da je tipičan istočno evropski grad. Ono što sam vidio je da je to lijep glavni grad u habsburškom stilu čije su ulice ispunjene zgradama iz 19. stoljeća.

Dok Dubrovnik i Dalmacija privlače pozornost diljem svijeta, postoji i drugi dio Hrvatske koji se be bi smio zaobići. Sjeverna Hrvatska i Slavonija su ispunjene dvorcima, karakterom i vinima.

Postoji više od 300 vinskih regija u Hrvatskoj za koje mnogi Amerikanci ne znaju. S malom pomoći Hrvatskih anđela bilo je "nebesko". (Hrvatski anđeli je turistički servis namijenjen pomaganju turistima.)

Moj hotel Esplanada vrlo je dobro mjesto s kojeg se može osjetiti puls Zagreba. Napravljen je kao stanica za one koji dolaze Orient Expressom i kao polazišna točka za istraživanje grada.

Da bi vidjeli promjene boja na Hrvatskom narodnom kazalištu u zalazak sunca, dobro je to učiniti iz nekih od okolnih kafića koji se nalaze na Trgu Maršala Tita. Na trgu se također nalazi i Muzej za umjetnost i obrt, također dobar primjerak arhitekture iz određenog perioda. Muzeji svakog tipa ispunjavaju grad.

Zagreb je pun parkova i trgova, ali mjesto zvano Trga Josipa Jelačića je dobro mjesto za kupovinu, jelo u restoranima i promatranje ljudi. S njega se može krenuti prema starijem dijelu grada zvanom Kaptol.

Granice, dvorci i Tito
Sjeverozapad Zagreba, blizu slovenske granice je područje puno dvoraca, brdai povijesti zvano Hrvatsko Zagorje. Putovanje automobilom je vrlo preporučljivo. Dvij vrlo važne točke su područje Velikog Tabora i Kumrovec.

U Kumrovcu se rodio Josip Broz poznatiji kao Tito. Tito je bio jugoslavenski vođa i partizan 2. svjetskog rata. Selo je prikaz idiličnog i interesantnog pogleda na život Hrvatske za vrijeme Jugoslavije.

Dvorac Veliki Tabor pod plavim nebom oduzima dah. On je podsjetnik na vrijeme kad je Hrvatska bila na prvoj liniji obrane prema Turcima.

Na povratku u Zagreb otkrio sam grad u koji ću se vratiti, Samobor, udaljen nekoliko kilometara od Zagreba. "Tako blizu, a tako daleko", vrlo dobro vrijedi u ovom slučaju. Pastelno obojene zgrade i lokalno destilirano piće od biljaka dobro se spajaju. Odlična mješavina za polazak u istraživanje područja.

Totalno barokno
Trebali biste biti hladnokrvan putnik, a da se ne zaljubite u grad Varaždin i sjeverno područje zemlje. To je područje ispunjeno vinogradima, brdima i gostoljubivošću. Primarne sorte su graševina i začinski traminac.

Varaždin je nekad bio glavni grad Hrvatske dok je danas grad ispunjen arhitekturom i poviješću. Barokne zgrade i male ulice čine šetnju zadovoljstvom. Dvorac sa dvama okruglim tornjevima je dobro mjesto za upoznavanje s lokalnom i nacionalnom poviješću.

Kulinarska ponuda je tipično stila iz unutrašnjosti: mesno i ukusno sa bogatim umacima. To je također i dobra prilika za upoznavanje sa voćnim, bijelim vinima koje se proizvode u Hrvatskoj. U kombinaciji sa štruklima (štrudla od kravljeg sira), zlevankom (tradicionalan kolač), bijelo vino je našlo svoj par. U okolini se nalaze brojni dvorci i vinogradi koji upućuju na dugu povijest proizvodnje vina u tom području.

Posebna Slavonija
Požega je prelijep povijesni grad smješten blizu Zlatne Doline, vinskog područja. Zgrade datiraju iz 18. stoljeća. Grad je povijesno i intelektualno središte i nazivao se "Slavonska Atena" u 19. stoljeću. Crkve, škole i galerije su vrlo aktivne i danas.

Još jedan dobar grad za posjetiti je Kutjevo, centar vinarske proizvodnje koja je počela još 1232. godine. Kombinacija dobrog grožđa i slavonskog hrasta savršena je za proizvodnju vina koja će stariti u hrastovim bačvama.

I na kraju
Nažalost, većina hrvatskih vina ne dolazi do Amerike, stvarna sramota, ali činjenica. Svaka vinarija koju sam posjetio imala je odlično vino i odlične lokalne specijalitete za ponuditi. Svi su bili vrlo ljubazni i ponosni na svoje proizvode.

Sada je i dokazano da je Zinfandel i hrvatsko grožđe zvano Crljenak jedno te isto. To je dokazano na kalifornijskom sveučilištu Davis, američkom vinskom istraživačkom centru. Već je dosta zanimljivo i samo to da je jedan od najboljih kalifornijskih proizvođača vina Miljenko "Mike" Grgich Hrvat. Umjesto da idete u Kaliforniju, pratite svoje korijene u Hrvatskoj; nećete požaliti!
 


 
 Izvor: GoNomad.com  3/9/2006
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Domaće vino - bijelo, ružičasto, crno


Cijena 80,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul