Bojkot francuskih vina zbog rata u Iraku
 
Neslužbeni bojkot francuskih vina u Americi je koštao Francusku oko 112 milijuna američkih dolara prema službenom istraživanju
 
Prema nacionalnom birou za ekonomska istraživanja, najviša brojka je bila 26% manja tjedna prodaja dok se 6 mjeseci nakon američke invazije taj postotak u prosjeku kretao oko 13%.

Od ožujka do kolovoza 2003., uvoz francuskih vina u SAD je iznosio $695 milijuna. To je bio pad u odnosu na prethodnu godinu., a u 2004. godini je pad iznosio 8% u odnosu na 2003.

Bojkot je rezultat francuskog protivljenja ratu u Iraku 2003. godine. Anti-francusko raspoloženje je u to vrijeme bilo visoko, a mnogi mediji, uključujući New York Times, izvještavali su o bojkotiranju francuskih proizvoda. Najpoznatije negodovanje je bilo kad se kafeterija u sklopu američkog House of Representatives preimenovalo iz French Fries u Freedom Fries.

Prema Gallupovoj anketi, u svibnju 200. godine je 50% Amerikanaca smatralo Francuze saveznicima. U travnju 2003. taj se broj spustio na 18%.

Ekonomisti znaju biti skeptični prema efektima bojkotiranja, ali ovaj primjer pokazuje da se uistinu treba paziti na poslovanje.

Anthony Barton iz Bordeaux-ovog Chateau Léoville Barton je bio više skeptičan prema ovima rezultatima istraživanja.

"Želio bih pripisati pad u prodaji francuskih vina nečemu kao što je suprotstavljanje iračkoj invaziji, ali nažalost stvar je kompliciranija" - izjavio je Barton. "Statistike su kao bikini - one vam daju ideje, ali skrivaju detalje."
 

 
 Izvor: Decanter.com  2/17/2006
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Crna i ružičasta vina


Cijena 80,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul