Sir i vino, grozan par
 
Za druženje uz vino i sir ne morate trošiti puno na skupa vina: svi sirevi, posebno oštri, doslovno prekrivaju suptilne okuse i arome koje čine dobro vino, tako da gosti ionako neće znati piju li château ili kiseliš vulgaris
 
Bernice Madrigal-Galan i Hildegarde Heymann sa Sveučilišta Davis u Kaliforniji, u svom su pokusu profesionalnim kušačima dale četiri različite skupe i jeftine vrste vina.

Kušači su procijenjivali jačinu raznih okusa i mirisa u svakom vinu posebno, a zatim si to ponovili nakon kušanja osam različitih vrsta sira.

Otkrili su da sir potiskuje gotovo sve ostalo, uključujući okus bobica i hrastovih bačvi, kiselinu i oporost. "Sirevi su samo pojačali aromu maslaca, i to vjerojatno zato jer sami sadrže molekule odgovorne za miris maslaca u vinu", kaže Heymannova.

Očekivano, jaki sirevi potiskuju okuse više od blažih, ali svi potiskuju okuse svih vina. Drugim riječima, nema čarobne formule idelanog para vina i sira.

Heymannova kaže da bjelančevine u siru možda vežu molekule iz vina, ili da čak možda masnoća iz sira 'obloži' usta, što bitno smanjuje percepciju okusa vina.
 

 
1/30/2006
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Domaće vino - bijelo, ružičasto, crno


Cijena 80,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul