Slovenija: Zakon o vinu potrajao samo tri tjedna
 
Slovenski parlament u srijedu je nakon samo tri tjedna od donošenja ukinuo zakon o vinu
 
Slovenski parlament u srijedu je nakon samo tri tjedna od donošenja ukinuo zakon o vinu, i to zbog velikog nezadovoljstva izazvanog zakonskim člankom koji je taksativno navodio samo dvije "vinorodne pokrajine" u kojima se u Sloveniji proizvode dobra sortna vina.

Tako se dogodilo da je zakon bio na snazi rekordno kratko vrijeme, a ministarstvo poljoprivrede sada će morati izraditi bolji prijedlog, kako bi se uvažili interesi drugih vinogradarskih krajeva.

Neki vinogradari, osobito na jugu "dežele", žele zakonom dobiti priznanje da se i kod njih proizvodi kvalitetna "žlahtna kapljica" koja se slavi i u državnoj himni "Zdravica", u stihovima pjesnika Franca Prešerna.

Uz vina s područja Maribora, istočna vinorodna zona, i vina s područja Nove Gorice i Kopra, zapadna vinorodna zona, novim bi se zakonom priznala i vina iz nekih drugih vinogradarskih područja na jugu države i brežuljcima uz Savu, poput "cvičeka" i "metliške črnine".

Zbog kritika s terena, zakon o vinu za koji je prije tri tjedna glasovala vladajuća koalicija i neki oporbeni zastupnici, u srijedu je u ponovljenom glasovanju dobio samo 7 glasova, a 45 zastupnika glasovalo je za njegovu suspenziju. Većina sudionika u raspravi prije glasovanja suglasila se da u budućem zakonu budu predviđena tri vinorodna područja, od kojih bi jedno uključivalo i vinograde na području pokrajina Dolenjska i Bele Krajine čiji su stanovnici bili najnezadovoljniji ranijim zakonom koji im je pokvario raspoloženje uoči blagdana.
 

 
 Izvor: HINA  1/12/2006
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Zinfandel: A Croatian-American Wine Story


Cijena 149,01 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul