Enver Moralić želi postati vodeći vinar u Hrvatskoj
 
Bogati biznismen zainteresiran za kupnju vinarija u Konavlima i Splitu
 
Dubrovnik - Biznismen Enver Moralić, vlasnik PPK Kutjevo d.d., potvrdio nam je svoju zainteresiranost za kupnju vinarije Dubrovački podrumi u Grudi, u Konavlima, i Dalmacijavina u Splitu, čime bi proširio svoje “carstvo vina” u Hrvatskoj i postao vinarom broj jedan, otkrio nam je u telefonskom razgovoru.

“Mogu vam reći da sam zainteresiran za kupnju svega što držim zanimljivim u tom segmentu poslovanja jer bismo željeli postati vodeći vinari u Hrvatskoj. No još je prerano govoriti o tim planovima jer smo s pregovorima tek započeli”, rekao nam je u telefonskom razgovoru Enver Moralić, koji se odmara u St. Moritzu.

Ruski poslovi
Iako iznimno uspješan i bogat, Moralić živi povučeno i poprilično je nepoznat široj hrvatskoj javnosti. Procjenjuje se da je “težak” oko 200 milijuna eura, a najveći dio svog bogatstva zaradio je u naftnoj i kemijskoj industriji do sredine 80-ih godina najviše ulažući u proizvodnju i preradu nafte i zemnog plina u Rusiji. Vlasnik je frankfurtske tvrtke Kemoplex, koja na tržištu nafte ostvaruje godišnji promet veći od milijardu dolara. Moralić je prije nekoliko godina kupio poljoprivredno dobro u Božjakovini, a u blizini je kupio i obnovio dvorac Štakorovec iz 18. stoljeća u kojemu živi kada je u Hrvatskoj. No na jugu Hrvatske je najpoznatiji kao vlasnik prekrasne Vile Račić u Cavtatu uza samu morsku obalu, gdje ljeti provodi vrijeme. O prodaji vinarije Dubrovački podrumi u Grudi vlasnik i direktor Božo Martinović nije želio govoriti. “Vinarija je moja, moje su i poslovne tajne. Ne želim uopće odgovarati na takva pitanja”, bio je kategoričan Martinović.

Tajna uplata
Sa svojim poslovnim partnerima Martinović je vinariju u Grudi kupio nakon propasti Dubrovačke banke, da bi potom stabilizirao njeno poslovanje, te je opremio suvremenom punionicom, kušaonicom i drugim sadržajima, a potaknuo je i obnovu starih vinograda iznad Oboda. No, afera oko Dubrovačkih podruma buknula je kada se otkrilo da je Općina Konavle 2003. godine iz proračuna prebacila 1,3 milijuna kuna pozajmice na račun Martinovićeve vinarije, te da je on do danas nije vratio. U redovima konavoske oporbe predvođene HSS-om drže kako je Općina na nelegalan način i tajno izvršila uplatu na račun privatne tvrtke načelnikova prijatelja kako bi joj omogućila isplatu dugova prema kooperantima za grožđe, te zbog novih ulaganja i otplate podignutih kredita. Iz istih razloga i zbog financijskih problema, drže konavoski HSS-ovci, Martinović je navodno i započeo pregovore s Moralićem o njenoj prodaji.
 

 
 Izvor: Poslovni dnevnik  1/4/2006
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Domaće vino - bijelo, ružičasto, crno


Cijena 80,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul