Čileanci tehnologijom do bolje kvalitete vina
 
Grupa proizvođača vina je upoznata sa inovacijama na seminaru koji se sponzoriralo najveće ćileansko vinsko društvo Vinas de Chile
 
Barem 10 ćileanskih kompanija priprema se za upotrebu kompjuterskog programa koji se zove Maya. Maya se temelji na metodi NDVI (Normalised Difference Vegetation Index) koju upotrebljava NASA za usporedbu vegetacije, a upotrebljava se u Južnoj Africi, Kaliforniji i još na nekim mjestima.

Maya koristi NDVI kombinirajući rigorozna mjerenja tla, historijske podatke i vremenske prognoze u analizi grožđa i njegovog trenda rasta.

Među ostalim inovacijama bio je predstavljen i tzv. pištolj za blizu infracrvenu spektroskopiju (Near InfraRed spectroscopy). Infracrveno svjetlo iz pištolja skenira bobice grožđa i odmah daje podatke o količini šećera i kiselina.

Slijdećei projekt je ubrizgavanje uzoraka vina u plinski kromatograf koji daje digitalnu sliku kemijske kompozicije svake arome. Laboratoriji to koriste kako bi dali imena i opisali ćileankse arome na objektivniji način. Takva digitalna knjižnica će pomoći i proizvođačima vina kako bi napravili takva vina s aromama koje žele potrošači.

"Tradicionalne vinarske zemlje poput Francuske mogu proizvoditi vina kakva žele, ali vinarske zemlje Novog Svijeta moraju koristiti svu raspoloživu tehnologiju kako bi proizvele vina kakva tržište očekuje." - riječi su Eduardo Agosina koji vodi neke od prikazanih projekata.
 

 
 Izvor: Decanter.com  11/22/2005
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Kako uskladiti hranu i vino


Cijena 75,64 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul