Čobanković: Premalo nasada vinove loze
 
Vinari se i dalje žale na "nula promila" te na preliberalan uvoz grožđa i vina
 
Dubrovnik – Jubilarna, petnaesta Sabatina, najveći međunarodni skup vinogradara i vinara u Hrvatskoj, otvorena je u srijedu, u hotelskom kompleksu Dubrovnik Babin kuk, u nazočnosti ministra poljoprivrede Petra Čobankovića. Sabatina, koju uz pomoć brojnih pokrovitelja među kojima je i nekoliko ministarstava te Vjesnik, kao medijski pokrovitelj, organizira Zadružni savez Dalmacije, donosi čitav niz predavanja i okruglih stolova o vinogradarstvu i vinarstvu. Održava se i izložba vina, njihovo ocjenjivanje, natjecanje sommeliera, te predstavlja vinogradsko-vinarska oprema. Iako su vinari iz Dalmacije najzastupljeniji, na skupu sudjeluju vinogradari i vinari iz čitave Hrvatske, stručnjaci Ministarstva poljoprivrede, zagrebačkog Agronomskog fakulteta, Instituta za jadranske kulture iz Splita te Hrvatske poljoprivredno-savjetodavne službe.

»Ovogodišnji urod grožđa manji je nego prošlih godina. Površinu pod nasadima vinove loze nužno je povećati i to upravo sada, kada smo počeli s pregovorima o punopravnom članstvu u EU. Razlozi za relativno malu površinu nasada vinove loze leže i u problemu vlasništva zemljišta koje nastojimo rješiti novim zakonskim rješenjima«, naglasio je na otvorenju ministar Čobanković, dodajući da se puno pažnje pridaje kvaliteti grožđa bez koje nema dobrog i kvalitetnog vina kojim bi Hrvatska konkurirala na europskom tržištu, kao i njegovu plasmanu. Vinari su i dalje ljutiti što Vlada nije povukla zakon o »nula promila« koji im je, kako ističu, nanio puno štete, kao i preliberalan uvoz grožđa i vina. Stoga će jedna od najvažnijih tema stručnih skupova biti zaštita domaće proizvodnje, njezino okrupnjavanje te zajednički plasman na tržišta kao i poticaj uzgoja domaćih sorti. Jednaka pažnja posvetit će se trendu pada nasada vinove loze u Dalmaciji s obzirom da je od nekadašnjih 100.000 hektara površina pala na petnaestak tisuća hektara iako bi, procjenjuje se, optimalna površina dalmatinskog vinogorja trebala biti ne manja od 60.000 hektara.

Na kraju Sabatine pojedinci i tvrtke dobit će nagrade za unaprjeđenje vinogradarstva i vinarstva te njihovu promociju. Primit će ih Marko Anđelić iz »Dubrovačkih podruma«, Marcel Jelaska i Josip Bubić iz Instituta za jadranske kulture, dubrovački agronom Ante Šarić, poljoprivrednik iz Potomja Niko Violić-Jurica, vlasnica najslikovitijeg vinograda Ivana Šoletić, umjetnički fotograf i dizajner Boris Kragić, glavni urednik časopisa Svijet u čaši Željko Suhadolnik, urednik sarajevskog Oslobođenja Senad Malohodžić, Vjesnikov marketinški djelatnik Jozo Vrdoljak dok će nagrada za najbolju hrvatsku vinarsku zadrugu u ovoj godini pripasti PZ-u »Pelješki vrhovi« iz Janjine.

Na »Sabatini« sudjeluju i predstavnici Europskog vinskog viteškog reda utemeljenog 1984. na tradiciji viteškog reda sv. Jurja iz 15. stoljeća a cilj mu je širiti kulturu vina. Odlukom Senata ovog reda utemeljen je Konzulat europskog vinskog viteškog reda u Hrvatskoj na čijem će čelu biti prokonzul Ante Ledić. Vinski vitezovi u crkvi svetog Vlaha obavit će obred kojim će se proglasiti novih 16 pripravnika iz Hrvatske među kojima i dubrovačku gradonačelnicu Dubravku Šuicu.

Anton Hauswitschka
 

 
 Izvor: Vjesnik  10/20/2005
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Zinfandel: A Croatian-American Wine Story


Cijena 149,01 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul