Krunski dokaz protiv 0,0 promila
 
Polugodišnje policijsko izvješće pokazalo da su za samo osam posto pogibija krivi vozači s izmjerenih do 0,5 promila
 
Stanje sigurnosti na hrvatskim prometnicama sve je bolje i poginulih je manje nego ikad, stoji u polugodišnjem izvještaju Ministarstva unutarnjih poslova. Na prometnicama je živote u šest mjeseci izgubila 271 osoba, a lani u istom razdoblju njih 317, pa je to smanjenje od 14,5 posto. Ozlijeđenih je u istom razdoblju bilo 21,6 posto manje, a prometnih nesreća čak 39 posto manje nego 2004. godine.

Srušen rekord
Nastavi li se ovakav trend i u drugom polugodištu, na kraju godine bit će srušen lanjski rekord po najmanjem broju poginulih u povijesti, koji je iznosio 608 žrtava. Koliko god statistike dobro izgledale, još ima mjesta za poboljšanja. Zabrinjavajuće je, naime, to što je svaku četvrtu pogibiju skrivio alkoholizirani vozač.

U prvom se polugodištu dogodilo 3275 nesreća za koje su okrivljeni vozači pod utjecajem alkohola (12,5 posto od svih nesreća), a u njima su poginule 64 osobe. Podatak o samo pet pogibija koje su skrivili vozači s izmjerenih do 0,5 promila dokazuje da prava opasnost leži u teškom pijanstvu za upravljačem, a ne u onima koji ispiju čašu vina ili bocu piva poslije ručka. Smanjenje ukupnog broja nesreća bilo je očekivano već zbog same zakonske odredbe prema kojoj se nesreće bez ljudskih žrtava ne moraju prijavljivati policiji.

Zbog toga brojka od 40 posto manje nesreća nije realna, nego pravo stanje sigurnosti pokazuju brojke o nesrećama s poginulima i ozlijeđenima, a njih je bilo 16 posto manje nego lani.

Crne brojke
Iako je sigurnost prometa zadovoljavajuća, mjesta za poboljšanje statistike ima još u nekoliko županija koje su zabilježile iznimno negativan trend. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije poginulih je bilo dvostruko više nego lani, u Međimurskoj županiji 60 posto, a u Istri 45 posto više.

Zbog tih crnih brojki zaposleni u prometu u tim će županijama, čuli smo neslužbeno iz MUP-a, morati više poraditi na preventivi, a vozači će jače osjetiti represije.

Još nešto u MUP-ovim statističkim izvještajima izaziva zadovoljstvo veliko smanjenje broja poginule djece. Devetero djece smrtno je stradalo u prometu u šest mjeseci, a lani čak dvadeset i dvoje. Ozlijeđeno je tako 56 posto manje djece nego lani.

Autor Marijan Malčević
 

 
 Izvor: Večernji list  18.7.2005.
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Dvojezični multimedijalni CD 'Vinsko bogatstvo Hrvatske - domovine Zinfandela'


Cijena 65,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2019 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul