Prezentacija VIP projekta „Proizvodnja bijelih vina na kvascu u barrique bačvicama“
 
Državni tajnik prof.dr.sc. Dragan Kovačević sudjelovati će na prezentaciji VIP projekta "Proizvodnja bijelih vina na kvascu u barrique bačvicama"
 
Projekt je odobren 2003. godine, traje 2 godine a voditeljica je prof.dr. Stanka Herjavec. Ukupna odobrena sredstva od Vijeća za istraživanja u poljoprivredi su 300.000,00 kn. Svrha projekta je ispitivanje utjecaja fermentacije i dozrijevanja na kvascu u barrique bačvicama ("sur lie" tehnologija) na kakvoću vina kultivara Vugava i Chardonnay. U projekt su uključene barrique bačvice dobivene od hrasta lužnjaka i od kitnjaka podrijetlom iz Hrvatske s dva intenziteta paljenja, light i medium. Cilj istraživanja je ustanoviti u kojoj mjeri "sur lie" tehnologija u različitim barrique bačvicama utječe na promjene u sastavu i senzornim svojstvima vina, kako bi se mogao izabrati tip bačvice za dobivanje vina najbolje kakvoće.

Rezultati istraživanja bili bi direktno primjenjivi u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, jer bi se u relativno kratkom roku povećala konkurentnost vina na tržištu ponudom originalnih i autentičnih suhih bijelih vina iznimne kakvoće. To je posebice značajno za očuvanje prirodnih resursa otoka, ali i za očuvanje tipičnih vinogradarskih područja kontinentalnog dijela Hrvatske. Promovirala bi se tehnologija koja potrošačima jamči maksimalnu prirodnost, jer podrazumijeva minimalnu upotrebu sumporaste kiseline i bistrila, što je od izuzetnog značenja sa zdravstvenog aspekta vina kao prehrambeno poljoprivrednog proizvoda. Nadalje, primjena hrastovine podrijetlom iz Hrvatske jamčila bi veću izvornost i originalnost vina. Povećala bi se ponuda i kvaliteta izrade barrique bačvica u Hrvatskoj, jer bi se prvi puta multidisciplinarno utvrdili određeni standardi i definirao utjecaj hrvatske hrastovine na kakvoću vina.

29. lipnja 2005. u 18:00 sati
Hotel Tamaris, Vis
 

 
 Izvor: MPS  6/30/2005
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Domaće vino - bijelo, ružičasto, crno


Cijena 80,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul