Prošek zaštićen kao makedonska marka
 
Vinare najviše smetaju odredba o nula promila, nekontrolirani uvoz i loša zaštita autohtonih hrvatskih sorti
 
Kuda ide hrvatsko vinogradarstvo? - zapitali su se vinogradari i vinari na svom prvom saboru održanom u četvrtak u organizaciji udruga Vinum Croatica i Croatia vino, te ocijenili da su vinarstvo i vinogradarstvo u krizi zbog nedostatka strategije razvoja te slabe zaštite i potpore domaćoj proizvodnji.

Najviše glavobolja vinarima očito zadaje zakonska odredba o nula promila alkohola u krvi vozača. Razmjeri u kojima dolazi do pada prometa i prodaje vina su toliki da ozbiljno ugrožavaju opstanak proizvođača, rekli su vinari. S druge strane, Petar Čobanković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, rekao je da statistika prvog tromjesečja ove godine pokazuje kako je u promet pušteno 6,5 posto više vina nego u istom razdoblju prošle godine, a broj nesreća uzrokovanih alkoholom se znatno smanjio od uvođenja odredbe.

Korištenje zapuštenog poljoprivrednog zemljišta po mišljenju vinogradara također predstavlja problem koji se jako sporo i uz puno nepotrebne administracije privodi kraju. Odnos uvoza i izvoza, u kojem uvoz prevladava, sigurno bi se promijenio kada bi se dio tog zemljišta iskoristio, kazao je Franjo Francem iz Zavoda za vinogradarstvo. Najviše vina, kaže on, uvozi se iz Makedonije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a najviše se izvozi u Njemačku i BiH. Kao rješenje ovog problema ministar Čobanković vidi uključenost lokalne uprave koja ima pravo uvesti porez na neobrađeno poljoprivredno zemljište.

Javlja se i potreba za zaštitom autohtonih hrvatskih vinorodnih sorti jer nose toliki tržišni potencijal da ih druge zemlje već registriraju kao svoje, rečeno je na skupu. Kao slikovit primjer, Nikola Mirošević s Agronomskog fakulteta istaknuo je Prošek koji su kao robnu marku zaštitili Makedonci.

Hrvatska ima oko 130 popisanih ili nepopisanih sorti vinove loze, no problem je njihov uzgoj prema pravilima EU-a, rekao je Edi Maletić s Agronomskog fakulteta te dodao kako su, bez matičnih nasada i sadnog materijala nastalog prema tim propisima, autohtone vrste u opasnosti, a vino od takvog ploda se neće moći pustiti na tržište.

Mirjana Ćuk
 

 
 Izvor: Slobodna Dalmacija  6/17/2005
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Domaće vino - bijelo, ružičasto, crno


Cijena 80,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul