Vinari neće otkupiti grožđe i prekidaju sadnju vinograda
 
Vinari, udruženi u Croatia vino i Vinum Croaticum, neće otkupljivati ovogodišnji urod grožđa i prestaju s podizanjem planiranih nasada novih vinograda, koji su prema programu Vlade trebali biti podignuti na 13,5 tisuća hektara
 
To je najkraći zaključak s kojim su jučer u javnost izašli čelni ljudi te dvije udruge, Anto Perković, predsjednik Croatia vina i Antun Katunar, predsjednik Vinum Croaticum ne krijući ljutnju radi ustrajnog odbijanja i resornog ministra Petra Čobankovića i premijera Ive Sanadera da ukinu za vinare neodrživ Zakon o 0,0 promila alkohola.

Perković i Katunar i jučer su ponovili kako imaju apsolutnu potporu Ceha ugostitelja HOK-a, Hrvatske udruge hotelijera te Nacionalne udruge malih obiteljskih hotela.

OPASNI KREDITI U podrumima hrvatskih vinara još uvijek stoji više od 40 milijuna litara vina iz lanjske berbe. To vino, radi jednogodišnjeg trajanja odredbe o 0,0 promila, nije unovčeno tako da su vinari ostali veliki dužnici kooperantima još za prošlogodišnji otkup grožda i to je ključni razlog što su morali posegnuti za dvije ovako drastične mjere, upozorili su Perković i Katunar apelirajući kod svojih kooperanata za razumijevanje.

Zakon o 0,0 promila izravni je atak na vinogradare i vinare, ali i na nacionalno gospodarstvo, ustvrdio je Perković prozivajući Banske dvore kako se s tom zabranom izravno svrstavaju na stranu gospodarstva EU-a koje panično traži samo potrošače za svoje artikle i ne treba konkurenciju u proizvodnji.

Najmanje 30 posto grožđa iz ovogodišnjeg uroda ostat će neotkupljeno, a Badel 1862., nakon što ovoga tjedna završi podizanje novih plantaža na 108 hektara u okolici Benkovca, zaustavlja sve svoje projekte o sadnji novih vinograda na 500 hektara, najavio je Perković. Premijer Sanader je jedina prava adresa za naš problem, kazao je Perković prozivajući Sanadera što na startu turističke sezone radi u korist naše turističke konkurencije.

Katunar je podsjetio da su hrvatski vinari i vinogradari, radi podizanja novih nasada i modernizacije ukupnih objekata, ušli u visoka kreditna zaduženja. Prijeti opasnost, nastavi li se spomenuta zabrana, da će mnogi među njima doći u nemogućnost otplate dugova nakon čega će banke bezuvjetno aktivirati hipoteku što će zasigurno izazvati nove probleme, opominje Katunar ističući kako Vlada samo jednim potezom može brzo riješiti sadašnju akutnu situaciju.

Božica Babić
 

 
 Izvor: Dnevnik  6/3/2005
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Kako uskladiti hranu i vino


Cijena 75,64 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul