Vinari i dalje traže ukidanje odredbe o "nula promila"
 
Predstavnici vinarskih udruga "Croatia vino" i "Vino Croaticum" opet su danas pozvali da se po hitnom postupku izmjene odredbu iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama
 
Predstavnici vinarskih udruga "Croatia vino" i "Vino Croaticum", koje okupljaju 95 posto velikih i malih vinogradara i vinara, opet su danas pozvali Vladu, premijera Ivu Sanadera i saborske zastupnike da po hitnom postupku izmjene odredbu iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama o "nula promila" alkohola u krvi vozača

Zbog još uvijek važećeg propisa o "nula promila" vinari kažu da imaju velike zalihe vina, čime dolazi u pitanje ne samo otkup grožđa od njihovih kooperanata za berbu 2005, nego i isplata već preuzetih obveza, odnosno isplata grožđa berbe 2004.

Nakon današnjeg zajedničkog sastanka čelnika tih dviju udruga, Ceha ugostitelja, Hrvatske udruge hotelijera te Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela Hrvatske, predsjednik Croatiavina Anto Perković još je jednom ustvrdio da je zbog primjene odredbe o 'nula promila' "učinjena nepovratna šteta gospodarstvu".

U pitanje dolazi, kako je rekao, i podizanje novih nasada vinograda, čime u pitanje dolazi i realizacija Vladina Programa podizanja novih nasada vinograda.

Naime, u trenutku snažnijih aktivnosti na sadnji novih vinograda diljem Hrvatske, Perković se pita treba li uopće saditi nove vinograde u ovakvim uvjetima.

Ponovo je upozorio kako su vinari u velikim kreditima i ne budu li u mogućnosti otplaćivati te kredite većina hrvatskih vinarija naći će se u rukama stranaca.

Na konferenciji za novinare je istaknuto kako Vlada vodi "katastrofalnu vinarsku politiku" te kako je odredba o "nula promila" anticivilizacijska i antigospodarska.

Potkrijepili su to primjerima kako se primjerice dobrovoljnim davaocima krvi daje makedonsko vino te kako se na domjenku održanom nakon skupa bavarskih i hrvatskih gospodarstvenika lani u Muenchenu, koji su organizirale HGK i Ministrstvo vanjskih poslova pilo, tvrde, talijansko, a ne hrvatsko vino.
 

 
 Izvor: info.croatiabiz.com  6/2/2005
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Od grožđa do vina


Cijena 80,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul