Zbog nula promila, vinari neće otkupljivati grožđe
 
Razočarani proizvođači vina zaprijetili pobunom jer su podrumi puni vina još od lanjske berbe
 
Zagreb – Razočarani činjenicom da premijer Sanader i ministri Čobanković i Kalmeta ignoriraju probleme nastale zbog uvođenja zakona o nula promila, zbog čega je potrošnja vina pala oko 30 posto, vinari ozbiljno razmišljaju da odustanu od ovogodišnjeg otkupa grožđa. Odustajanje od otkupa grožđa bila bi mjera puno pogubnija od izlaska traktorima na ulice jer će ekonomski ugroziti ne samo vinare, već i opstanak malih proizvođača čije grožđe otkupljuje krupna industrija. Neotkup grožđa ugrozio bi oko 7.500 domaćinstava koja industriji godišnje prodaju oko 30 milijuna kilograma, uglavnom manje kvalitetnog grožđa, a otkupne cijene kreću se od tri i pol do 15 kuna po kilogramu grožđa, ovisno o kvaliteti.

Puni podrumi vina
– Vinari nemaju novaca jer zbog uvođenja zakona o nula promila još imaju podrume pune neprodanog vina od prošlogodišnje berbe, a zbog prezaduženosti ne možemo tražiti nove kredite za obrtna sredstva. Ne znamo hoćemo li moći ići u otkup, kazao je Antun Perković, predsjednik udruge Croatiavino na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za medije predstavnika vinarske industrije, ugostiteljskih i turističkih cehovskih udruga. Vinarije zbog eventualnog neotkupa ne bi propale jer imaju i vlastitih nasada, ali proizvodnja bi bila prepolovljena.

Vinari kažu da će ih na takav potez prisiliti Vlada čiji predstavnici su protekla dva tjedna usprkos inzistiranju vinarskog ceha, pa i u osobnom kontaktu u Benkovcu, uporno izbjegavali razgovor o izmjenama zakona o nula promila. Ugostitelji i vinari konačnu odluku o mjerama koje će poduzeti donijet će 1. lipnja, a za sada uoči lokalnih izbora neće posebnim akcijama raditi pritisak na političare kako ih se ne bi svrstalo u neke političke grupacije. Resorne ministre ponovo su pozvali na razgovor prije početka turističke sezone.

Sudionici sastanka pitaju se je li izbjegavanje Vlade da razgovara o problemima zbog provedbe apsolutne zabrane vožnje nakon konzumacije alkohola motivirano nekim drugim razlozima koji nemaju veze sa strukom jer struka je već rekla da je »nula promila« promašena mjera.

U pitanju i sadnja
Na pitanje zašto se u prosvjedima ne udruže s pivarskom industrijom koja također trpi zbog pada profita, iz Croatiavina su odvratili da su pivovare u stranom vlasništvu te da za razliku od vinara ne mogu proizvodnju preseliti u inozemstvo te tamo potražiti profit. Zbog nula promila u pitanje dolazi i ekonomska opravdanost sadnje novih vinograda kojih bi do 2009. i ulaska u EU trebalo posaditi 13.500 hektara, a posredno je ugrožena i cijela grana koja proizvodi opremu za održavanje vinograda.

Zakon nametnuli stranci?
– Pitamo se je li cijeli zakon nametnut od strane nekih zemalja koje imaju interes financijski ugroziti vinare i preuzeti njihove pogone, što se dogodilo u Mađarskoj nakon uvođenja "nula promila", nakon čega su vinarije bankrotirale i prešle u ruke Francuza i Španjolaca, kazao je Davor Zdjelarević, predstavnik malih i obiteljskih hotelijera.
 

 
 Izvor: Novi list  5/7/2005
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Dvojezični multimedijalni CD 'Vinsko bogatstvo Hrvatske - domovine Zinfandela'


Cijena 65,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu




na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul