Francuski vinari protiv vlade i dinamitom
 
U sukobima protiv vladine politike bačen i dinamit na službene zgrade u gradovima Montpellier, Carcassonne i Nimes
 
Grupa koja sebe naziva Comité Regional d’Action Viticoles (CRAV) koristila je eksploziv u protestima kojima se žele izboriti za veći dio tržišta za njihova vina i nezadovoljni vladinom ponudom da ublaži krizu u vinarskoj industriji.

Nitko nije u napadima ozlijeđen, ali su oštećeni regionalni uredi Ministarstva šumarstva i poljoprivrede U Montpellieru i Carcassoneu.

Ministar poljoprivrede Dominique Bussereau otputovao je na mjesto događaja i izjavio kako je ogorčen ispadima "nekolicine pojedinaca koji uništavaju napore cjelokupne struke".

To nije prvi put da se organizacija CRAV odlučila na nasilno rješavanje problema. 7. ožujka grupa je preuzela odgovornost za napad na 3 lokacije uključujući i skladište velikog izvoznika vina. Smatra se da je napad usmjeren protiv velikih globalnih vinarskih kompanija.

8. ožujka održan je veliki prosvjed više od 7000 razjarenih proizvođača vina kad je policijski službenik srušen s motora i ozlijeđen, a njegov motor je zapaljen. 600 policajaca je pozvano da smire situaciju.

Iako je došlo do pregovora između zastupnika vinara i ministra, zakazan je novi prosvjed za 20. travanj.

Izvoz vina u pokrajini Languedoc-Roussillon pao je prošle godine 7% u količini i 6,8% u vrijednosti. Regija je jako pogođena krizom u industriji do koje je došlo zbog prevelike proizvodnje, smanjenom potrošnjom i agresivnom konkurencijom koja dolazi iz Novog svijeta.

Petina svih vina širom svijeta dolazi iz Francuske, ali vina iz Australije, Čilea, Amerike, Južne Afrike i Australije sad uzimaju 23% svjetskog udjela.

Još jedan veliki problem leži u tome da Francuzi sve manje piju vino. Od 1980. prodaja vina se smanjila za 20%.
 

 
 Izvor: TheScotsman.com  4/6/2005
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Od grožđa do vina


Cijena 80,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul