Vincekovo
 
Vincekovo - Sveti Vinko, 22. siječanj
 
Poštovane prijateljice, prijatelji, vinogradari i svi ostali!

Evo, danas smo se opet okupili u ovom vinogradu i u ovoj kleti s namjerom da proslavimo naš dragi zimski dan 22. siječnja, Vincekovo. Dragi prisutni, moramo po našem starom dobrom hrvatskom običaju, po starim regulama, pokrstiti drage i lijepe naše vinograde. Objesimo na trsje naše domaće kobasice koje smo pripremili za tu priliku. Kobasice su velike, pa neka nam i grožđe koje bu raslo na ovim lozama bude isto tako lijepo i zdravo kak izgledaju i ove kobase.

Gazda nek napuni kupice s vinom, da moremo završiti ovaj obred, jer mi se grlo osušilo, a nadam se i vama. Popijmo ovo vino za sreću svih nas i naših loza. Živjeli! Svima skupa neka nam bude lijepo i veselo, da se na godinu opet najdemo i proslavimo ovaj dan.

A sad, naš vinček, koji puniš čaše i duše - okrepi nas, ti koji mutiš naše glave i koji razvezivaš naše jezike - okrepi nas. Ti koji pjesme tjeraš na naša usta i koji bedastoće blebećeš - okrepi nas. Ti koji naše žene hudiš, ti koji nas razgaljuješ - okrepi nas. Ti koji zagrijavaš naša tijela i ohrabruješ naša srca - okrepi nas. Ti koji nam razigravaš umorne oči - okrepi nas.

I hvala ti! Dragi vinček, pomaži nam svima kad nam je teško, pripazi na naše žene i čuvaj nas od bolesti. Tebi u čast bumo zapopevali: Za saku dobru reč, kaj reči si mi znala, za saki pogled tvoj, za saki smeh tvoj, fala...

Ove riječi, pjesma Fala i mnoge druge popularne društvene pjesme čuju se 22. siječnja u mnogim goricama duž naše zemlje. Na Vinkovo, Vincekovo, narod obilježava tradicionalno "službeni" početak radova u vinogradu u tekućoj godini. Kobasice ovješene o lozu zalijevaju se vinom u želji da godina za vinogradara bude dobra. A kakva će biti, teško je reći. Kakvo će tko imati vino naslutiti će se tek eventualno na završetku godine oko Martinja, također tradicionalne fešte vinara.

Za Vincekovo je tradicija da se odreže nekoliko mladica loze i da se grančice s pupovima stave u vazu s vodom i drže nekoliko dana u toploj prostoriji. Po tome koliko pupova "potjera", zaključuje se u puku i kako će loza roditi.

Jedna od vrlo atraktivnih prilika koje su interesantne i za pilca i za turista održava se na Vincekovo u Burgudniji u Francuskoj i to je prva veća svečanost posvećena vinu u tekućoj kalendarskoj godini. Zašto baš 22. siječnja na Vincekovo?

Vinko ili Vincent od Zaragoze je svetac, pogubljen u Valenciji 304. godine, a ne zna se zašto je točno postao zaštitnikom vinogradara i loze. Festival Svetog Vinka već se odavno svake godine održava u selima Burgundije. Eduard Baladur kao francuski ministar financija i redovni posjetilac tog festivala, svojedobno promoviran i u vinskog viteza, rado kaže da duhovna inspiracija vezana uz vino tu dolazi od Molierea i Rabelaisa. Sveti Vinko nije pristuan na vinskom festivalu od samog njegovog početka. Manifestacija je osnovana najprije s ciljem da se šire propagira burgundijsko vino i da mu se pospješi prodaja. Otkako je Sveti Vinko ušao "u igru", statua toga sveca kao zaštitnika vinogradara u vinogradarskoj Burgundiji po tradiciji se predavala svake godine jednoj obitelji da joj štiti vinograd. Dotična obitelj imala je obavezu da na dan Sv. Vinka pripremi gozbu za seljane i tada bi klala svoje svinje. Od 1938. običaj se mijenja: ne više jedna obitelj, nego cijelo selo postaje domaćin slavlju. Međutim, hrana danas više nije, kao nekad, besplatna za namjernike, jer se sve dobro želi turistički iskoristiti i unovčiti, ali za piće se plaća sasvim simbolično: za nekoliko desetina franaka kupuje se poznata burgundijska vinska čaša i pravo na neograničeno kušanje vina u podrumima seoskih proizvođača. Stepenice vinskog podruma najbrži su put do raja, makar se čovjek njima spuštao, a ne penjao, šali se jedan od tamošnjih vinogradara.

Iako Vinko dolazi u zimi, kad je sve tmurno, kad, ako nema snijega često kiši, sela u Burgundiji za vinski festival sva su u cvijeću.

Oko podneva stanovnici sela domaćina i gosti okupe se na divovskom banketu. Glasoviti čelist Rastropović bio je toliko oduševljen predstavom, jelom, vinom, ambijentom i atmosferom da je jednom prilikom predvečer požurio u hotel po svoj instrument i na licu mjesta komponirao i odsvirao skladbu što ju je posvetio kuharima, vinogradarima i vinarima.

Naravno, mnoge posjetitelje svlada piće, ali ipak ljudi se paze da mu ne podlegnu, zato što će kad se otkrije da su previše "cugnuli" biti javno izvrgnuti ruglu. A one koji us previše popili, pa to nastoje prikriti, lako se otkirje kad tamošnji zbor Cadetes de Bourgougne povede brzu pjesmicu pri kojoj se ne samo pjeva nego i pleše, pješće rukama, a svi su obavezni da se uključe. Tako vinska manifestacija dobiva i pozitivan predznak. Iako domaćini nutkaju s "Dobar tek i dobra žeđ", ističe se glavni moto manifestacije: "Uvijek pilac, nikad pijan".

Preuzeto iz kataloga izdanog povodom održavanja Vinove.
 

 
1/22/2006
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Crna i ružičasta vina


Cijena 80,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul