Vinarije mijenjaju navike u pakiranju vina
 
Nova vinska pakiranja koja uključuju pakiranja poput višeslojne papirnate ambalaže, plastične boce i aluminijske limenke samo su neke nove opcije za američke potrošače i bojazan za industrijske tradicionaliste
 
Vinari i to prvenstveno masovni proizvođači žele staviti svoje proizvode u ruke potrošača gdje god mogu pa izmišljaju nove oblike koji će se moći koristiti na utakmicama, piknicima, koncertima i svugdje gdje bi netko mogao posegnuti za pivom.

Npr. vinarija Niebaum-Coppola iz Rutherforda u Kaliforniji izbacili su prošle godine na tržište Sofia Mini - malu ružičastu limenku punjenu pjenušavim bijelim vinom. Uz limenku dolazi i slamčica. Nazvana prema kćeri filmskog režisera Francisa Coppole, Sofia Mini može se kupiti po cijeni od $5 po limenci ili $20 za tzv. four-pack.

Neki smatraju da je lansiranje tzv. potrošački prijaznih pakiranja još jedan primjer srozavanja vina tj. trend koji bi mogao dovesti do manje potrošnje i oštetiti kalifornijsku vinarsku industriju koja ima promet od 15 milijardi $ stavljajući naglasak na proizvode manje kvalitete.

Jedan od najvećih nezavisnih vinskih distributera u Južnoj Kaliforniji Bill Knight nema interesa za nova pakiranja.

Sve je počelo od čepova gdje su se pluteni čepovi počeli mijenjati onima na ručno odvrtanje. Randall Grahm, vlasnik kompanije Bonny Doon kaže "Zašto bi neko piće zahtijevalo specijalno pomagalo za otvaranje?" Slijedeću godinu planira firma Beringer Blass Wine Estates predstaviti nekoliko varijacija prozirnih plastičnih boca koje će se posluživati u avionima, sportskim arenama i stadionima. Sve se to radi zbog toga da se proizvodi "gurnu" na nova područja. Cilj je da se na utakmicama uzvikuje "kikiriki, pivo, vino".

U međuvremenu, Constellation Brands Inc., najveća svjetska vinska kompanija, prodavat će svoje vino Vendage u oktagonalnoj verziji Tetra Pak-a koja će imati volumen od oko 2/3 standardne boce.

Osim privlačenja novih konzumenata, nekonvencionalna pakiranja pružaju još jednu pogodnost, a to su manji troškovi.

Firma iz Napa Valleya koji uvozi talijansko vino Trebiano u 1-litarskom Tetra Pak pakiranju prodaje vino za 6$ od čega je samo 14 centi trošak pakiranja. Kod staklene boce samo prednja i zadnja etiketa košta oko 18 centi.

No ne pridružuju se sve vinarije pakiranju svojih vina u jeftinu garderobu. Npr. Brutocao Cellars & Vineyards još uvijek prodaju Mendocino cabernet sauvignon po cijeni od 36$ u kutiji u kojoj se nalaze 4 boce.
 

 
 Izvor: Chicago Tribune  1/14/2005
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Dvojezični multimedijalni CD 'Vinsko bogatstvo Hrvatske - domovine Zinfandela'


Cijena 65,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul