Slovenci se boje rasprodaje svojih vinograda
 
U slovenskom predjelu Štajerske vlada strah od prodaje vinograda austrijancima. Austrijanci nude mnogo više od Slovenaca za vinograde tj. toliko koliko si Slovenci ne mogu priuštiti za kupnju
 
Vinogradar Ivan Kren izjavio je za slovenski dnevni list "Večer" da se prodaja vinogradarskih zemljišta Austrijancima od 01.05.2004. dramatično povećao.

Mnogi seljaci bi prodali svoje vinograde jer nemaju nasljednike. Kako bi se rasprodaja zaustavila, Ivan Kren apelira na slovensku vladu da se prodaja zabrani u graničnom pojasu od 5 km. Vlada ispočetka nije ozbiljno shvatila ovaj problem.

Nevenka Vujačić iz okolice Pesnice izjavila je da je u graničnom području od 01.05. prodano pet gospodarstava sa ukupnom površinom od 24 ha. Također je izjavila da EU zabranjuje diskriminaciju prema Austrinacima u prodaji zemljišta. Prodaja zemljišta moguća je samo onda kad je odobrena od cijelog niza subjekata - od vlasnika, susjeda, iznajmljivača, ostalih seljaka i poljoprivrednih organizacija. Tek kada nitko od ovih subjekata nema ništa protiv, prodaja je moguća strancima.

Kren upozorava da se prodaja zemljišta još više može raširiti. S austrijske strane granice vrlo se brzo razvija i turizam otkrićem termalnih izvora pa se očekuje još veća potražnja za zemljištima u Sloveniji.

Dok se sa slovenske strane granice u tom području nudi oko 30 kreveta za noćenje, s austrijske strane ih ima više od 2000.
 

 
 Izvor: News.at  1/7/2005
print


PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Domaće vino - bijelo, ružičasto, crno


Cijena 80,00 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul