Chardonnay
 
Boja
Boja varira od lagane žute, limun-žute do intenzivne slamnato-žute.

Bouquet
I on varira i često ima miris po poludozrijelim jabukama i zrelom grožđu. Tipična je uvijek izražena voćna aroma u okusu i mirisu.

Okus
Postije dva osnovna tipa i to puna, vrlo zaokružena vina s jakim kiselinama i visokim alkoholom (preko 13% Vol) i isto tako mirisna, lakšea vina što se tiče sadržaja alkohola i ekstrakata.

Stara francuska sorta dobila ime po jednom kraju i već 6 stoljeća oblikuje glas bijelih burgundskih vina. Vino je sadržajno bogatije od sivog pinota. Ima istu važnu ulogu kao i rajnski rizling za njemačko govorno područje. To je najpopulanrija sorta i kod proizvođača i kod potrošača. Vino je slamnato-žute do laganozelenkaste boje. I potpuno suho djeluje jako i puno. Mlado vino podsjeća po mirisu na cvijet lipe, jabuke, banane, staro na pržene bademe, orahe ili med.

To je sorta koju se dugo zamjenjivala sa bijelim pinotom, vrlo je skromna glede tla i na strmim vapnenaskim tlima daje odličan urod s visokokvalitetnim potencijalom. Vino sort chardonnay se često pušta da odvrije u malim, novim drvenim, neovinjenim bačvama gdje se sortnoj aromi pridružuju sastojci hrastovine. Barrique chardonnay neće oduševiti one ljubitelje te sorte koji traže u vinu harmoniju okusa i aromu grožđa. Vino je višeslojno s naglašenim okusom grubih taninskih sastojaka, koji daju vinu neku novu dimenziju, a pravu plemenitost dobije te s višegodišnjim starenjem. Tada ima vino zlatno-žutu boju i aromu po prženim bademima i sušenom voću.
PC4U - računala, komponente, periferni uređaji, informatičke usluge, hosting

Infomodul - izrada programa i Internet stranica

Zinfandel: A Croatian-American Wine Story


Cijena 149,01 kn
 kom. 
Stranice se arhiviraju u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
na vrh stranice | dodaj u favorites | impresum | ©2004-2020 www.Vinskipodrum.com

stranice izradio Infomodul