19.5.2019.
Rusi na suhom
Zbog birokracije se trenutno mogu kupiti samo jeftina domaća vina kao u vrijeme komunizma.

Jedan od tipičnih naslova u ruskim novinama ovih dana je "Uvozno tržište alkohola u panici". 15 godina nakon raspada Sovjetskog Saveza police trgovina alkoholnim pićima su prazne kao u vrijeme komunizma.

No ovaj put uzrok tome nije anti-alkoholna kampanja kao u vrijeme Mihaila Gorbatschowa nego birokratski kaos. Ruska vlast je željela uvesti red u trgovinu alkoholnim pićima, a lošiju robu potisnuti iz prodaje. Od alkohola umire godišnje u Rusiji oko 40 000 ljudi.

Od 1. srpnja je zato odlučeno da se sva uvezena vina, rakije i likeri povuku iz trgovina i restorana kako bi bili obilježeni novim carinskim markicama. Od tada zjape police alkoholnih pića prazne.

U restoranima se trenutno mogu naručiti jeftina domaća vina, votka ili pivo. Tko organizira vjenčanje ili neko primanje mora se dobrano pomučiti za dragocjenu kapljicu.

Milijuni boca će do 6 mjeseci stajati u skladištima carine do kad neće biti obilježene novim markicama i vraćene natrag na police. Najviše će štete od toga imati veliki prodavači. Prodavači mogu računati na kazne ukoliko ne vrate sve boce iz svojih podruma natrag na carinu. 
Izvor: News.at
 
Vinskipodrum.com - hrvatski vinski portal