19.5.2019.
HDZ sutra o 0 promila
Kada je ljetos donesena odredba o netoleriranju i najmanje količine alkohola u krvi vozača, tjednima se o tome javno raspravljalo. Mnogi su bili protiv

Posljednje statistike ne pokazuju veće smanjenje broja poginulih na cestama, a ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić izjavio je za HTV da će sutra o 0,0 promila raspravljati i vrh vladajuće stranke

Mlinarić tvrdi kako njegova statistika pokazuje rezultate, no broj mrtvih na cestama u prva dva mjeseca prošle i ove godine gotovo je jednak. Ako se ubroji i ožujak, onda je smrtnost na cestama identična.

U Saboru su već četiri oporbena prijedloga o povratku 0,5 promila, no HDZ ih već mjesecima ne stavlja na raspravu. Sada bi pak mogao doći Vladin prijedlog o vraćanju stare odredbe. Čini se da to nije uvjetovano statističkim podacima, već strahom HDZ-a da će ga zbog odredbe o nula promila kazniti birači na skorim lokalnim izborima. Naime, nakon predsjedničkih izbora HDZ-ove organizacije iz sjeverne Hrvatske za loš su rezultat Jadranke Kosor krivile upravo taj zakon. Unutar vrha HDZ-a sve je više onih koji smatraju da se treba vratiti blaža odredba, samo još nisu, čini se, pronašli model kako to objasniti javnosti.

Turistički radnici već godinu dana traže da se vrati odredba o 0,5 promila.

Ugostitelji su pak u svojim analizama utvrdili kako je nakon novih odredaba promet u restoranima pao od 20 do 30 posto.

Jedini tko je, čini se, profitirao jest državni proračun. U ovoj je godini od naplaćenih kazni vozačima prikupljeno gotovo dvostruko više novca nego u istom razdoblju prošle godine. 
Izvor: HRT
 
Vinskipodrum.com - hrvatski vinski portal