10/27/2020
Ljubitelji vina, čuvajte se nečeg što može samo pivo
Mnogi ljubitelji vina teško se nose s činjenicom da vino ne ide uz baš sva jela

Neka jela poptu artičoka koje sadrže cinarin kemijski se ne nose baš dobro s vinom budući da ih na taj način naprave neobično slatkima. Cabernet Sauvignon vrlo se teško pije uz čokoladne deserte.

U indijskoj kuhinji pomislilo bi se da vino vrlo dobro ide uz nju budući da bi moglo ublažiti vrućinu i začine koje ona sadrži. Također se misli da bi npr. začinski traminac s malo slatkoće koju ostavlja nakon kušanja išao dobro uz curry ili uz deserte bazirane na mlijeku. No, uz ta jela bolje ide pivo ili čaj. Jedino vino koje bi se eventualno moglo piti uz indijsku kuhinju bilo bi jeftino bijelo vino bilo koje vrste.

Kantonižanska kuhinja provincije Guandong u Kini nije tako problematična. Mnoga jela poput pileće juhe, raznih dim sum-ova, prženih njoka i naparene ribe mogu se kombinirati uz razna bijela i crna vina. Kantonižani piju tradicionalno uz ta jela čaj, pivo, povremeno vino ili rakiju. No i tu postoje dvojbe. Eileen Yin-Fei Lo koja je napisala knjigu "New Cantonese Cooking" veli da i tu može biti problema u odabiru vina budući da se u jednom jelu mogu istovremeno pojaviti okusi slatkog, kiselog, slanog, naparenog, prženog, dimljenog i blanširanog.

Kako ne bi bilo previše problema ili zabune, možda je bolje u azijskom restoranu naručiti Eagle pivo iz Indije ili Tsingtao iz Kine ili Singhu iz Tajlanda i time se prije riješiti muke i uživati. 
Izvor: Projo.com
 
Vinskipodrum.com - hrvatski vinski portal